Formentera no deixa indiferent ningú. Petita i envoltada de platges paradisíaques és possiblement un dels llocs del Mediterrani que més èxit té a Instagram. De fet, hi ha un punt per excel·lència per tots els que visiten l'illa, és el Cap de Barbaria. Sabeu per què? Us ho expliquem en aquest article sobre què fer a Formentera en 4 dies. Però, a més a més us proposem tot un conjunt de plans i indicacions per a que la vostra escapada sigui tot un èxit.
Punt de partida: viatge, allotjament i serveis extra
Abans de donar-vos a conèixer els millors plans, comencem per la part més bàsica, l'organització del viatge. Primer de tot, heu de saber que a Formentera sols s'hi pot arribar per mar o aire amb helicòpter. L'opció més fàcil i ràpida des de Catalunya és la d'un vol Barcelona - Eivissa i després prendre un ferri fins a Formentera. Mentre el vol dura una mica menys d'una hora, el ferri són 30 minuts justos. Un breu temps que us començarà a desvetllar l'encant de l'illa que esteu a punt de visitar. Contemplar el paisatge des del mar és realment una experiència preciosa.
L'allotjament és clau, ja que us assegurarà l'èxit de la vostra escapada a Formentera. Per això, és important comptar amb l'experiència d'una empresa de confiança i la nostra recomanació és Formentera Break. Com agència especialitzada en Formentera, ofereix una àmplia varietat d'allotjaments propis i de luxe, entre apartaments, habitatges turístics, bungalous o hotels. Però no sols això, també facilita l’adquisició de serveis extra com el ferri o el lloguer del mitjà de transport que us acompanyarà en el vostre viatge: cotxe, moto o bici.
Què fer a Formentera en un recorregut de 4 dies per l’illa
Com dèiem, l'arribada a Formentera és espectacular. A mesura que el vaixell s'apropa es va dibuixant un paisatge únic, fins a arribar al port de La Savina. Aquí s'hi troba l'oficina de Formentera Break, des d'on us facilitaran tota la informació necessària per situar-vos a l'illa. Un cop fet el check in, comença la vertadera aventura a l'illa.
Dia 1: Ruta dels Fars de Formentera
Els fars de Formentera, col·locats en punts estratègics, donen un encant inestimable a l'illa. Sols n'hi ha tres: el Far de la Savina, el Far de la Mola i el Far de Cap de Barbaria. Us recomanem la seva visita en aquest ordre, per acabar el dia contemplant una de les millors postes de sol de l'illa.
Mentre el Far de la Savina us donarà la benvinguda a l'illa, el Far de la Mola, situat a la vora d'un penya-segat de més de 100 m d'altura, regala un espectacle natural de llum i color que captiva a tots els que s'hi apropen. Aquí s'hi troba un dels mercats més autèntics de l'illa, lloc on trobareu tota mena d'objectes artesanals de fusta, ceràmica, pedra, plata o vidre.
Dia 2: Parc Natural de Ses Salines
Formentera és sinònim de sol i platja i a la Peninsula des Trucadors trobem dues platges de referència, la Platja de Ses Illetes i la Platja de Llevant. Probablement, mostren el paisatge més representatiu de la costa insular, amb aigües tranquil·les, de poca fondària i d'un intens color turquesa que contrasta amb el blanc de la sorra. En aquesta zona hi trobem restaurants i xiringuitos de referència com són Beso Beach i El Tiburón. De fet, per al dia 2 us animem a veure la posta de sol des d'aquest punt de l'illa, la platja de Es Cavall d'en Borràs.
Un últim apunt important sobre aquesta zona és destacar la seva biodiversitat, ja que com a espai natural d'especial interès, engloba tot un conjunt d'hàbitats terrestres i marins amb uns valors ecològics, paisatgístics, històrics i culturals molt importants. Al llarg de tot el parc natural trobareu diferents panells d'interpretació del medi natural que us ajudaran a identificar les espècies que hi habiten, entre elles la coneguda sargantana de les Pitiüses.
Dia 3: Migjorn i els 5 Km de platges
El tercer dia el podeu dedicar a l'àrea de Migjorn (costa sud de l'illa), formada per diferents cales que es divideixen per la intercalació de zones rocoses i d’arena. Les més representatives són: Ca Marí, es Arenals i es Copinar. També hi trobem una àmplia varietat de restaurants de cuina autòctona marinera i acollidors quioscos. La seva orientació, a més a més, la converteix en un lloc ideal per gaudir de la posta de sol.
No podem deixar d'esmentar, tot i que no pertany a Migjorn, la cala des Morts. Un petit arenal entre roques ple de casetes de pescadors que s’alcen sota els penya-segats de l’est de Migjorn.
Dia 4. Sant Francesc Xavier i Sant Ferran
Arribem a l'últim dia de la nostra proposta de què fer a Formentera en 4 dies. Aquest dia el dedicarem a Sant Francesc Xavier i Sant Ferran, els dos nuclis de població més grans de l'illa. De Sant Francesc destaquem el conjunt històric desenvolupat entorn de l'església parroquial. Un edifici auster que es va plantejar com a fortalesa defensiva en una època, l'any 1738, quan la pirateria encara era molt present a la zona. La capella de sa Tanca Vella, el fossar Vell o els molins de sa Mirada són altres punts interessants. D'aquesta població no podeu marxar sense tastar el tradicional flaó del Forn Manolo, un establiment guardonat amb el distintiu Emblemàtics Balears que reconeix establiments tradicionals com a exemple de sostenibilitat social i econòmica.
Sant Ferran, per la seva banda, és una població d'interior, amb un petit centre històric amb església, plaça i un entramat de carrerons. En els anys setanta va ser el punt de trobada de hippys i bohemis, caràcter que encara avui s'aprecia en els mercats artesanals i artístics que tenen lloc els mesos d'estiu.
De Catalunya a Formentera. De la rutina al paradís. La més petita de les illes habitades de les Pitiüses us espera, ja no teniu excusa. Amb aquesta llista de què fer en 4 dies a Formentera, teniu la base per començar a preparar el vostre viatge i si voleu més propostes no deixeu de visitar aquest blog. Estem segurs que Formentera us encantarà!