L'exposició "Art Digital: Transitant les escletxes" reunirà els millors artistes digitals del moment dins del I Cicle d'Arts Digitals de Vic des del 4 de novembre i fins al 13 de gener de 2024. Una mostra, a cura de Joan Soler-Adillon, que es podrà veure a ACVIC Centre d'Arts Contemporànies i al CCVic Joan Triadú.
A l'exposició es podran veure obres de creadors de talla internacional com Joana Moll, Roc Parés, Mónica Rikić i Alba G. Corral. La inauguració a ACVIC tindrà lloc junt amb la de l'exposició MORTALS (Preludi).
"Des dels seus inicis, l'art digital ha estat una pràctica de marges, de trobar forats i viure a les escletxes. Ara, com a disciplina ja fortament consolidada, ens convida a entendre una escletxa que es tanca: la forma l'espai híbrid entre el fet material i el fet digital, entre el món físic i el virtual", explicava en un comunicat el curador Joan Soler-Adillon.
D'aquest fet ve, precisament, el títol de l'exposició que presenta "quatre mirades ben diferents de la mà de quatre dels i les artistes digitals més importants del país, tots ells amb una important projecció internacional". "El paisatges visuals de Mercuri, d'Alba G. Corral, es combinaran amb l'experimentació sobre la percepció del projecte BHDD, de Roc Parés, en dues aproximacions ben diferents de la immersió mitjançant la tecnologia. D'altra banda, els dispositius electrònics artesanals de Mónica Rikić a Tecnologies artesanals alternatives, i l'obra Carbolytics, de Joana Moll, conviden a avaluar tant el que percebem de la tecnologia com allò que se'ns en vol fer invisible".
Així, mentre Corral mostrarà una obra que explora la bellesa de la complexitat mitjançant algorismes i codi generatiu tant en la part visual com sonora amb eines de codi obert, Joana Moll ensenyarà un projecte a la intersecció de l'art i la investigació i que té com a objectius conscienciar sobre l'impacte ambiental de la vigilància generalitzada dins de l'ecosistema de la tecnologia publicitària i oferir una perspectiva sobre les conseqüències de les pràctiques opaques de recollida de dades.
Per la seva banda, Mónica Rikić apostarà per uns dispositius que simulen, mitjançant comportaments fisicodigitals, processos que conviden a identificar-los com a organismes sensibles i Roc Parés compartirà un projecte de recerca experimental que pretén desconstruir les subjectivitats virtuals i examinar críticament la seva funció mediadora de l'experiència humana en entorns audiovisuals interactius.
Us la perdreu?