De segur que ja teniu tots i totes pensada quina és la disfressa (o disfresses) que us posareu els pròxims dies. I és que el Carnaval o Carnestoltes ja és a tocar. Aquest dijous, 24 de febrer, arrenca una de les celebracions més esbojarrades de l'any, en la qual la disbauxa pren carrers i places arreu de Catalunya.
I és que set setmanes després de la primera lluna plena un cop celebrat el solstici d'hivern, arriba la festa de Carnaval o Carnestoltes. Una festa mòbil en el calendari per aquest motiu que també està molt relacionada amb el cristianisme. Això és perquè se celebra uns dies abans del Dimecres de Cendra, dia en què comença la Quaresma.
Segons la tradició cristiana, els 40 dies que dura la Quaresma són dies de dejuni i abstinències, i, per exemple, no es pot menjar massa. És per això que, durant el Carnaval, hi ha més llibertat i es trenquen moltes regles. Cal aprofitar per fer tot allò que després no es podrà fer.
La botifarra d'ou es menja per Dijous Gras
El cicle de Carnaval
Tradicionalment, el cicle de Carnestoltes arrenca el Dijous Gras o Dijous Llarder, enguany, dia 24 de febrer. Aquest és el primer dia de Carnaval, i la tradició mana que és dia de menjar botifarra d'ou i truita, a més de coca de llardons.
També és un dia en la qual és costum celebrar àpats familiars que tenen per protagonista a tota mena de menges que combinen els ous amb la carn. A molts municipis, a més, aquest dia comencen els actes de la festa de Carnaval, amb la presa de poder del Rei Carnestoltes, encarnat en múltiples imatges festives.
El dia central de la festa és el dissabte, i és que s'acostumen a fer les rues de disfresses i els balls de màscares. Els més petits de casa també tenen el seu espai en aquesta festa, sigui el mateix dissabte, o el diumenge. A molts municipis se celebra el Carnaval infantil, amb rues i actes adaptats a les seves edats.
Però la festa arriba a la seva fi pocs dies després: el Dimecres de Cendra, enguany, dia 2 de març. És aquest el primer dia de la Quaresma als calendaris litúrgics catòlic i anglicà. Se celebra quaranta-sis dies abans del Diumenge de Pasqua.
L'enterrament de la sardina tanca el cicle de Carnaval | Cedida
En molts municipis, durant aquesta jornada se celebra l'enterrament de la sardina, un acte simbòlic que representa el punt final a la disbauxa de la setmana de Carnaval, i moment en el qual el Rei Carnestoltes és acomiadat fins a l'any vinent.
En origen, l'enterrament de la sardina el trobem a la tradició ja perduda de sortir als afores a berenar el darrer dia de Carnaval per tal de posar fi al període de festa.
Ja ho teniu tot a punt?