L'espectacular muntatge de La Passió d'Olesa de Montserrat

Va ser la primera Passió que va rebre la Creu de Sant Jordi

Durant la Setmana Santa són molts els municipis de Catalunya que representen La Passió als seus equipaments culturals. Entre elles trobem La Passió d'Olesa de Montserrat, que fou la primera a ser distingida amb la Creu de Sant Jordi l'any 2002.

La primera referència escrita que es té d'aquesta Passió està documentada l'any 1538. Durant el segle XVI es representava en l'àmbit urbà i com a cerimònia cívica, però posteriorment l'església reconduí la representació dins del temple. En l'època moderna, però, si es mantenen les representacions, és gràcies a la tenacitat popular. Als anys 40 del segle XIX, l'alcalde d'Olesa va tancar el petit teatre situat damunt del llavors ajuntament, on actuaven un grup d'aficionats al teatre, a petició del rector, ja que el grup no feia únicament representacions religioses. La companyia, però, va rebre l'ajuda de molta gent del poble, i es va construir el Teatre Principal (1847)

Ja a principis del segle XX, es va construir un nou local, el Círcol, i s'inicià una forta competència entre ambdós locals. L'any 1919, el Teatre Principal va deixar de representar La Passió però cinc anys després, amb la construcció d'un nou teatre conegut com "El Salistes" (avui Teatre Olesa), Olesa tornaria a tenir dues passions.

Una representació que es va deixar de fer entre 1936 i 1939, per la Guerra Civil Espanyola, però es va reprendre el 1940, ja en un sol teatre, el Teatre Olesa. Onze anys després, per desavinences amb l'arrendatari, les representacions van tornar al Círcol, que va ser enderrocat a finals d'aquell mateix any, construint en el seu lloc el Gran Teatre de La Passió, amb aforament per a 2.500 espectadors.

Moment de la representació de La Passió d'Olesa.

Moment de la representació de La Passió d'Olesa.

Un incendi el 23 de febrer de 1983, pocs abans d'iniciar la temporada, va destruir el Gran Teatre de La Passió, però La Passió d'Olesa no es va deixar de representar. Algunes de les escenes del muntatge es van representar al barri antic de la vila i al Teatre Olesa, i es recuperà el text atribuït a fra Antoni de Sant Jeroni.

Va ser l'1 de maig de 1987, i gràcies a les aportacions econòmiques de les institucions, que La Passió d'Olesa va poder inaugurar el Nou Teatre de la Passió, per al qual es van crear altra vegada tots els decorats, el vestuari i l'escenografia. El resultat fou un espectacle totalment renovat i un edifici difícilment comparable a cap altre de Catalunya.

D'aquesta manera, avui dia, gairebé un miler de persones fan possible, cada any, les representacions de La Passió d'Olesa, i ho fan en un dels teatres més impressionants de casa nostra.

El text que actualment es representa, d'una gran qualitat literària, és obra de Joan Povill i Adserà, i la música de La Passió d'Olesa és obra del compositor Josep Maria Roma. La versió que se sent durant l'espectacle fou interpretada i enregistrada l'any 1997 per l'Orquestra Simfònica del Vallès i el Cor Madrigal, dirigits per Salvador Brotons. Pel que fa a l'escenografia, els dissenys, el vestuari i el muntatge són creació de l'escenògraf Pere Francesch i Subirana.

Si en voleu saber més, consulteu la web del muntatge, on també podeu adquirir les localitats per gaudir de La Passió.

Més informació
 
Destaquem