La Universitat de Cervera, una de les joies barroques de Catalunya

L'edifici es va fundar l'any 1717

 

El municipi de Cervera disposa d'una de les construccions barroques més belles de Catalunya. És la Universitat de Cervera, un edifici sobri que es va fundar l'any 1717. La va fer aixecar Felip V com a compensació pels danys soferts durant la Guerra de Successió, i va esdevenir centre intel·lectual de Catalunya. Comptava amb facultats de teologia, cànons, humanitats, medicina, filosofia i lleis.

 

Després que la Universitat fos traslladada a Barcelona el 1842, l'edifici ha tingut diverses utilitzacions. Actualment allotja un institut d'ensenyament mitjà, un centre de formació professional, un centre associat a la Universitat a distància, un dipòsit documental dependent de l'Arxiu de la Corona d'Aragó, i, des de primers del 1987, l'Arxiu Històric Comarcal.

 

Paranimf de la Universitat de Cervera
Paranimf de la Universitat de Cervera | Cedida

 

L'edifici, declarat bé cultural d'interès nacional, té una arquitectura que segueix un esquema propi de l'arquitectura militar, amb una planta rectangular amb torres als angles. La façana principal és d'estil barroc adaptat al caràcter local, mentre que la segona façana, la interior, representa les noves tendències neoclàssiques.

 

Un dels espais més singulars de l'edifici és el paranimf o saló d'actes, que inclou també la capella. A l'altar hi ha un retaule barroc realitzat pel mestre Jaume Padró, un petit absis amb escultures d'alabastre de Sarral envoltades de marbres de colors. Presideix el conjunt la Immaculada Concepció, patrona de la Universitat i representant de la Saviesa.

 
Destaquem