Tres tresors amagats al Berguedà

El poble abandonat de Peguera, les petjades de dinosaure de Fumanya i el llac de Tumí, tres tresors del Berguedà que no pots deixar de visitar

Les restes del poble de Peguera

Deixar per una estona la civilització, el fet de córrer amunt i avall, el soroll de cotxes i de telèfons i trobar el paradís. Situat a 1.600 metres d'altura, Peguera és quelcom semblant a l'Edèn. Aquest poble abandonat, que pertany al municipi de Fígols, és una autèntica joia, una sorpresa per als ulls i també per a l'ànima, ja que la pau que s'hi respira és cada cop més difícil de trobar enlloc.

Restes de cases del poble de Peguera. FOTO: Anna E. Puig

Restes de cases del poble de Peguera. FOTO: Anna E. Puig

Mireu més fotos de Peguera, Fumanya i el llac de Tumí.

Aquest amagat racó de l'Alt Berguedà té un importantíssim passat històric, marcat per l'explotació del carbó i la intensa activitat minera que hi havia en aquesta comarca i que la va convertir en una terra esplendorosa a finals del s. XIX i primers del XX, essent l'activitat principal de la zona l'agricultura i també la ramaderia. Però va girar-se la truita i, avui dia, el despoblament d'aquesta zona fa que a Peguera només es trobin les restes de la que un dia va ser terra de bandolers i maquis, de gent treballadora i humil amb somnis per complir sota l'imponent Roc de Peguera, sobre el qual molts segles abans s'hi alçava el Castell de Peguera.

Ruïnes del poble de Peguera. FOTO: Anna E. Puig

Ruïnes del poble de Peguera. FOTO: Anna E. Puig

A descobrir Peguera s'hi pot anar per diversos camins, el primer, des de Rasos de Peguera, deixant el cotxe a l'aparcament de la Creu i seguint el camí a peu, ja que l'estat de la carretera no és adequat per fer-lo amb vehicle. La segona opció, a través de la carretera que va direcció a Fígols, recomanant deixar el cotxe quan s'acaba l'asfalt i fent un agradable passeig fins a Peguera, els colors de la tardor als immensos prats del voltant, la imponent roca i les ruïnes del que fou un poble ple de vida, valen la pena de debò.

Al jaciment paleontològic de Fumanya hi ha un centre d'interpretació dels dinosaures

Al jaciment paleontològic de Fumanya hi ha un centre d'interpretació dels dinosaures. FOTO: Anna E. Puig

Les petjades de dinosaure de Fumanya

Una de les altres grans sorpreses d'aquesta zona del Berguedà és el jaciment de Fumanya, declarat Bé Cultural d'Interès Nacional el 2014.
Com ja hem vist abans, el Berguedà era terra de mines i carbó, i va ser precisament aquesta activitat minera, portada a terme entre els anys 70 i 80 del segle passat, que va deixar al descobert un espectacular jaciment paleontològic, amb milers de petjades de dinosaure a la vista. Aquestes icnites de finals del Cretaci, de més de 65 milions d'anys, el converteixen en un dels jaciments més importants del món.

Les parets del jaciment paleontològic de Fumanya tenen milers de petjades de dinosaure. FOTO: Anna E. Puig

Les parets del jaciment paleontològic de Fumanya tenen milers de petjades de dinosaure. FOTO: Anna E. Puig

En aquest meravellós espai s'hi ha fet un espectacular projecte de museïtzació, el Centre d'Interpretació de Dinosaures de Fumanya, un projecte que ens apropa a conèixer molt més a fons la relació entre geologia, mineria i paleontologia, i descobrir més profundament la petjada que van deixar els dinosaures en aquesta zona del Berguedà.

El llac de Tumí, un llac artificial com a conseqüència de l'activitat minera de la zona. FOTO: Anna E. Puig

El llac de Tumí, un llac artificial com a conseqüència de l'activitat minera de la zona. FOTO: Anna E. Puig

El Llac de Tumí

El tercer d'aquests tresors del Berguedà, que no podem deixar de visitar, el trobem al peu de la carretera que va de Vallcebre a Coll de Pradell, en sentit Saldes: el Llac de Tumí. Un espectacular, i molt fotogènic, llac artificial resultat de les antigues explotacions mineres a la zona.

Panell informatiu del jaciment paleontològic de Tumí

Panell informatiu del jaciment paleontològic de Tumí. FOTO: Anna E. Puig

El jaciment de Tumí, després del de Fumanya, és un indret de gran interès geològic i paleontològic. Al voltant del llac s'hi troben diversos panells informatius que ens donen abasta informació sobre les restes de petjades de dinosaure que hi podem observar, així com altres informacions de gran rellevància pels apassionats de la geologia i la història natural. A banda d'això, també s'hi poden practicar diferents activitats nàutiques, si bé es desaconsella el bany i la natació en aquest llac.

Més informació
 
Destaquem