Temps de calçots

Catalunyamagrada.cat

 

Un any més, passat Sant Antoni, comença el temps de les calçotades. Un període que s'estén fins a finals d'abril i que porta els catalans a celebrar aquest àpat tradicional, ja sigui a casa, al camp, o en els diferents restaurant que ofereixen menús amb els calçots com a protagonistes.

 

Els calçots són un tipus de cebes tendres i allargades que es poden cultivar a les zones on no hi ha massa gelades. Són populars els de l'Alt Camp, especialment a Valls, tot i que actualment es conreen arreu de Catalunya.

 

La tradició de fer calçotades començà a Valls, a les primeres dècades del segle XX. Els vallencs aprofitaven l'època de poda de la vinya per fer àpats amb calçots a la masia. El costum familiar inicialment es va estendre als restaurants de la zona atraient turisme a la zona. Actualment, la tradició s'ha estès arreu del territori, i ha esdevingut una festa familiar o d'amics.

Les calçotades varien en funció del clima, però s'acostumen a fer a partir de Sant Antoni i abans de Sant Jordi. Tres mesos que comencen amb la celebració de la tradicional Festa de la Calçotada de Valls, el darrer cap de setmana de gener.

 
Destaquem