Un dels personatges que tenen més èxit a les escoles per la seva extravagància i transversalitat és el pintor Salvador Dalí. És d'aquells artistes que aconsegueixen sortir de les parets de l'aula i arriben a les taules de les cases, i entre queixalada i queixalada s'expliquen les curiositats apreses.
El geni Dalí et convida a jugar constantment i aconsegueix captivar a grans i petits. És per això que la sortida que us proposo avui és una activitat fantàstica per a fer en família i posar en pràctica la imaginació.
El Camell de pegmatita reposa davant el mar". FOTO: Sandra Bisbe
"És un paratge mitològic que és fet per a Déus més que per als homes i cal que continuï com està" (Salvador Dalí)
A més, l'itinerari no té cap mena de dificultat ni de pèrdua, tot el contrari! Es pot aparcar fàcilment a la zona habilitada i des d'un bon inici trobes panells informatius que t'indiquen com és el recorregut i què hi trobaràs.
Se segueix un vial asfaltat que coincideix amb l'itinerari pedestre número 17 de la Xarxa d'Itineraris del Parc Natural de Cap de Creus. Sovint aquest camí es veu envaït per la roca natural convertint-lo en un espai màgic, viu i molt singular que mor a preciosa Cala Culip.
El vial asfaltat marca l'itinerari principal. D'aquest sorgeixen altres camins secundaris per accedir a diferents miradors. FOTO: Sandra Bisbe
Anna Maria Dalí, germana de Salvador, ens ho explica a Tot l'any a Cadaqués (1951): "De Culip al pla de Tudela hi ha un camí. Si el seguiu veureu que és natural que l'admiri. Us en donaré una petita idea si us dic que passa entre roques de marbre, les quals formen cales d'aigua claríssima, que en recullen les formes agegantades i ondulants."
Com diu Anna Maria el paratge de Tudela està ple de formes agegantades i ondulants que conviden al joc de la imaginació. Tal com si miréssim els núvols i intentéssim descobrir formes familiars, aquest passeig esdevé un repte visual en què no hi ha ni guanyadors ni vençuts. Dobles i triples imatges, il·lusions òptiques, tot està permès i tot és vàlid. La nostra capacitat d'observació ens ajudarà a acabar l'obra que la natura ha creat, donant-li la forma que nosaltres copsem, ja que la interpretació és completament subjectiva. No és la natura qui acaba l'obra, sinó l'ull humà. Aquest mètode és el que el mestre Dalí anomenava com a paranoic-crític.
Es poden trobar tota mena de formes fantasmagòriques. FOTO: Sandra Bisbe
No obstant això, a part del que nosaltres puguem descobrir també serà interessant saber que hi veia Salvador Dalí en aquest festival de roques metamòrfiques (esquistos, milonites, migmatites, gneis, marbres, quarsites) i plutòniques (pegmatites, tonalites), que formen un conjunt geològic únic en l'àmbit mundial.
Els esquistos són unes de les roques més antigues de Catalunya". FOTO: Sandra Bisbe
"Puc dir sense por d'incórrer en la més mínima exageració que em sé de cor tots els contorns de les roques i les platges de Cadaqués, totes les anomalies geològiques del seu paisatge únic i la seva llum" (Salvador Dalí. La vida Secreta de Salvador Dalí. 1942)
PARADES OBLIGADES DEL RECORREGUT
El recorregut ens mostra unes parades obligades que ens ajudaran a aguditzar els nostres sentits i posar-nos a la pell del geni Dalí. Si parem molta atenció descobrirem tot de figures animalistes com el camell, el conill, el cranc, la parella de goril·les, la tortuga, la iguana, el lleó marí, l'àguila, , la llebre, l'ós... altres com els amants, el pensador i roques que inspiraran grans obres mestres com El Gran Masturbador (1929), L'Enigma del Desig (1929), l'Espectre del Sex-appeal (1934), El Somni (1937), El Nas de Napoleó transformat en una dona encinta que passeja la seva ombra melancòlica entre les ruïnes originals (1945), entre d'altres.
Al llarg del recorregut trobem cartells informatius que comparen les roques que van inspirar Dalí amb els seus quadres. FOTO: Sandra Bisbe
L'obra daliniana s'alimenta del paisatge empordanès que l'artista ha vist des de petit: aquella plana que recorrien en carro quan es dirigien de Figueres cap a Cadaqués, la intensitat dels colors després d'un dia de tramuntana, el joc de llum del cel o l'ombra allargassada d'un xiprer, la mar plana i immòbil, els núvols i les seves infinites formes, la morfologia fantàstica de les roques de Tudela...
"Aquest cub de planxes de corten esdevé un fantàstic mirador que emmarca el paisatge". FOTO: Sandra Bisbe
Actualment podem gaudir d'aquest paratge tal com el recordava Dalí en la seva joventut, però de 1962 fins al 2004 va ser ocupat pel ressort turístic Club Mediterranée el qual comptava amb uns 370 bungalows, piscines, pistes de tennis, botigues, etc. Quan el 1992 el Parc Natural del Cap de Creus va ser declarat Espai d'Interès Natural, va començar un lent procés de recuperació que va culminar el 2009-10 amb l'enderroc del Club Med.
El Paratge de Tudela és un dels espais més protegits per la Llei dels Espais Naturals, essent Reserva Natural Integral, tinguem-ne cura tots, i fem que el nostre pas passi completament desapercebut.
EL Culleró una de les zones més boniques del paratge de Tudela. FOTO: Sandra Bisbe