La capital de la comarca de la Garrotxa, Olot, és una ciutat especialment coneguda pel seu interès natural i per trobar-se envoltada pel Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa. Una ciutat que es troba enmig de quatre volcans, el Montolivet, el Montsacopa, la Garrinada i el Bisaroques, i compta amb un ric patrimoni natural i paisatgístic amb nombroses fonts, els Aiguamolls de la Moixina i la Deu, l'altiplà basàltic de Batet i el volcà Croscat.
La ciutat d'Olot té un interessant patrimoni cultural. Arquitectònicament, es poden destacar diversos monuments d'estil modernista, com ara la casa Gayetà-Vila, així com els Claustres del Carme, renaixentistes. Aquests claustres formen part del recinte de l'Escola d'Art d'Olot. Pel que fa a pintura i escultura, cal remarcar la importància de l'Escola d'Olot, que té una bona representació d'obres al Museu Comarcal de la Garrotxa. Pintura, escultura i ceràmica són elements claus de l'ambient artístic olotí, sense oblidar la gran tradició pessebrística i els tallers de sants, de renom mundial.
La gastronomia pròpia d'Olot i comarca es coneix amb el nom de Cuina volcànica. Els productes alimentaris més significants d'Olot són la ratafia, la botifarra i el pernil. La carn a la brasa, les "Patates d'Olot" i els fesols de Santa Pau amb botifarra de perol són altres plats que han donat fama a les especialitats culinàries de la comarca.
Les característiques volcàniques de la terra garrotxina fan que el sòl sigui fèrtil i de gran riquesa, la qual cosa repercuteix en la cuina de la comarca, on cultura i natura es troben al plat.