La Noguera

Catalunyamagrada.cat

 

La Noguera és una comarca de les Terres de Ponent, a la província de Lleida, que ocupa la part central de la Ribera del Segre. Un riu, el Segre, que travessa la comarca, i en el seu curs es troben les tres ciutats més poblades de la comarca, Balaguer, Artesa de Segre i Ponts, que són alhora els centres comercials, de serveis i nusos de comunicació més importants.

 

La Noguera compta amb una superfície total de 1.784,06 quilòmetres quadrats, que la converteix en la comarca amb més extensió dels Països Catalans. Limita al nord amb el Pallars Jussà i l'Alt Urgell, a l'est amb el Solsonès, la Segarra i l'Urgell, al sud amb el Pla d'Urgell i el Segrià, i a l'oest amb la Llitera i la Baixa Ribagorça.

 

Els principals relleus de la Noguera els constitueix la Serra del Montsec. A mesura que es va cap al sud hi trobem serres marginals de relleus més moderats, constituint la zona dels Aspres del Montsec. Pel que fa als rius, la comarca és travessada de nord-est a sud-oest pel riu Segre. Els altres grans rius que hi passen són la Noguera Pallaresa i la Noguera Ribagorçana.

 

El clima de la Noguera és mediterrani continental sec, tot i que a l'àrea del Montsec és de tipus Prepirinenc. La precipitació mitjana anual a gran part de la comarca és escassa. Els hiverns són freds, amb mitjanes de 3 °C a 5 °C, i els estius calorosos, entre 23 °C i 25 °C.

Balaguer
Balaguer | Cedida

 

La Noguera està constituïda per 30 municipis, inclou 122 entitats de població, i té una població total de prop de 40.000 habitants repartits de forma irregular per la comarca. Més de la meitat de la població està concentrada als dos municipis més poblats, Balaguer i Artesa de Segre. Per contra, més de la meitat de municipis de la comarca no arriben als 500 habitants.

 

La Noguera és una comarca agrícola i industrial. Balaguer és el centre del conreu de l'arbre fruiter, que s'estén per la Plana d'Urgell. Entre els conreus de secà que predominen a la zona dels Aspres del Montsec es troben l'olivera, l'ametller, la vinya i el blat. Per la seva banda, la indústria se centra essencialment a Balaguer (alimentària i metal·lúrgica), a Artesa (tèxtil) i a Balaguer, Artesa i Ponts (de la fusta).

 
Destaquem