Mataró m'agrada!

Mataró és la capital del Maresme i es troba al litoral mediterrani

Mataró és una ciutat catalana, capital del Maresme, que es troba al litoral Mediterrani, a uns 30 quilòmetres de la capital Barcelona. La ciutat té més de 127.000 habitants, i és una de les ciutats més turístiques de la comarca.

La ciutat de Mataró té el seu origen a l'època romana, quan es va fundar Iluro. S'han trobat nombroses restes arqueològiques de la vila romana, sobretot al nucli antic de la ciutat, on s'han descobert fonaments de les cases romanes i zones de clavegueram. L'any 1480 el rei Ferran el Catòlic va atorgar el privilegi d'incorporar-se definitivament a la Corona, que representava també la formació definitiva del municipi de Mataró.

Tradicionalment, i com a la majoria de la comarca, la vinya era antigament la base de l'agricultura local, però la invasió de la fil·loxera a la darreria del segle XIX va reduir considerablement la superfície dedicada a la vinya.

Gràcies a la repoblació dels ceps amb peus americans, més resistents a les malures, la vinya encara va tenir força importància fins ben entrat el segle XX. Paral·lelament a la regressió de la vinya es va anar incrementant el conreu de regadiu, sobretot a partir del moment en què es va utilitzar l'energia elèctrica per a l'extracció de les aigües subterrànies.

Basílica de Santa Maria a Mataró

Basílica de Santa Maria a Mataró

Pel que fa a la industrialització de la ciutat, aquesta va arrancar l'any 1839, quan s'instal·là el primer motor a vapor per a accionar una fàbrica tèxtil. Des d'aquest moment el sector tèxtil, d'antiga tradició artesanal, se situà al centre de l'activitat econòmica.

Però si per una cosa destaca el municipi històricament, és pel fet de ser la localitat des de la qual va sortir el primer tren de la península Ibèrica, amb el recorregut Mataró-Barcelona, el 1848.

Parlant de festes, sense cap dubte destaca la festivitat local Les Santes (Juliana i Semproniana) que se celebra del 24 al 29 de juliol. Durant aquestes festes es realitzen actes populars i tradicionals, com «El Desvetllament bellugós» que consisteix a baixar pel carrer de la Riera (carrer principal del centre) ballant amb els gegants fins a arribar a la plaça de Santa Anna, on esclata un musical.

Més informació
 
Destaquem