Ubicada a la Catalunya Central, la ciutat de Manresa és la capital del Bages. Situada al pla de Bages, té una població de més de 76.000 habitants (2018), sent així la ciutat més poblada de la Catalunya Central.
El territori de Manresa és molt poc pla, ja que està modelat per una sèrie de turons testimonials, sovint coronats per fragments de les antigues terrasses fluvials del Cardener. La ciutat limita al nord amb els termes de Sant Joan de Vilatorrada i Sant Fruitós de Bages, a l'est amb el Pont de Vilomara i Rocafort i Mura, al sud amb Sant Vicenç de Castellet, Castellgalí i Sant Salvador de Guardiola, i a l'est amb Rajadell i Fonollosa.
Pel que fa al clima, la ciutat està inclosa dins la franja de clima mediterrani de muntanya mitjana, caracteritzada per una pluviositat escassa i una oscil·lació tèrmica anual força acusada. Els hiverns són freds, amb gebrades i boires, i les temperatures elevades dels estius produeixen condensacions de vapor d'aigua. La temperatura mitjana calculada sobre la base dels últims deu anys ha estat de 7 graus a l'hivern, 14 graus a la primavera, 15 graus a la tardor i 23 graus a l'estiu.
Des de la seva formació com a nucli urbà, Manresa ha estat, al llarg dels segles, la ciutat més important de la comarca quant a nombre d'habitants. Tot i que Manresa és una ciutat eminentment industrial, les activitats agràries i ramaderes encara tenen certa importància, especialment en algun barri manresà, si bé l'antiga imatge de Manresa com a població agrícola ja no existeix.
El Pont Vell de Manresa.
Cal situar els orígens històrics de la indústria manresana en les activitats manufactureres col·lectives, com la dels draps de llana o les adoberies de pells, a les quals s'afegiren aviat les dels teixits de cànem, la fabricació de paper, de claus i de pólvora. A final del segle XX, la indústria manresana es diversificà molt. El sector tèxtil, el de més tradició, havia arribat a ocupar la meitat dels treballadors industrials.
Tanmateix, la crisi tèxtil afecta notablement la ciutat, i a finals de segle el sector tèxtil quedà reduït a la mínima expressió. El sector metal·lúrgic nasqué al servei del tèxtil per a la reparació i, posteriorment, construcció de maquinària. La dècada del 1980 significà la refermança d'aquest sector gràcies als contractes subscrits amb les empreses Ford i General Motors.
La Manresa d'avui en dia es troba clarament marcada per les diferents èpoques històriques que ha viscut la ciutat durant més de mil anys. Un llegat patrimonial i cultural que s'explica a través de diversos racons amarats d'història, on es poden trobar misteriosos carrers medievals, imponents casals barrocs i sumptuosos edificis modernistes. Entre els imprescindibles, hi ha La Seu, la Cova de Sant Ignasi, el Parc de la Séquia, el Pont Vell o la Plaça Major, entre molts altres.