El restaurant més antic de Barcelona i Catalunya, segons afirma el llibre Guinness dels rècords és el restaurant Can Culleretes. El restaurant és també el segon més antic d'Espanya. Situat al carrer d'en Quintana, al barri gòtic, aquest establiment es va fundar l'any 1786 com una crémerie que venia tot tipus de dolços com ara natilles, crema catalana, orxata, xocolata...
Cap a finals del segle XIX, el local va ser reconstruït en restaurant. Finalment, els actuals amos, la Sussi Manubens i en Siscu Agut, van agafar la direcció del restaurant a mitjans del segle XX.
L'origen d'aquest curiós nom s'explica en dues versions diferents. La primera teoria remunta al fet que quan es van començar a utilitzar les culleretes de metall al restaurant se’n feien servir moltes perquè així ho demanaven les especialitats de la casa i sembla que al restaurant no n’hi havia prou. Per aquest motiu, cada cop que el cambrer s’acostava al taulell deia: “Noies, culleretes!”. De tant escoltar el cambrer es va anar adaptant el nom. La segona versió, i segons els propietaris, no tan probable, explica que el nom del restaurant es deu al fet que va ser el primer de Barcelona a fer servir culleretes de metall en lloc de culleretes de fusta.
Avui en dia el restaurant continua sent un dels millors establiments de cuina catalana de Barcelona, i la seva història és un dels seus atractius que fan aquest restaurant únic.
