D'on ve el nom del Cap de Creus?

Catalunya m'agrada

 

 
Indubtablement, el paratge del Cap de Creus és espectacular però, d'on ve el nom?
 
 
 
Senzillament, podríem pensar que és un cap, una punta de terra que entra mar endins, amb creus. Amb creus?, ens preguntarem.
 
 
La veritat és que no hi ha una teoria certa sobre l'origen del nom, però hi ha qui diu que la zona era plena de creus de les vídues dels pescadors que havien naufragat en passar el Cap de Creus, una zona on canvia el mar quan menys t'ho esperes. I, de fet, hi ha un vell document del rei Hug (987-996) que cita creus gravades o plantades al cap de Creus. Avui se’n coneix una gravada al coll de les Portes, vora un camí que portava a les cales de Culip, Jugadora i Fredosa.
 
 
Des del segle IX el nom surt documentat diverses vegades (Caput Crucis, Capud de Crou...), però és sabut que abans de la cristianització Cap de Creus era Cap de Roques (Cap de Quiers). Durant segles els francesos, en els seus mapes, van confondre Cap de Quiers amb Cadaqués.
 
 
Per tant, tant podria ser que tingués dues arrels com que només fos certa una hipòtesi. En tot cas, les roques del Cap de Creus, allà on els Pirineus toquen el mar, són dignes de donar nom a la zona; així com el caràcter salvatge del temps que, tràgicament, ha provocat milers de naufragis.
 
 
 
Destaquem