Descobrim l'espectacular Monestir de Santes Creus

L'església és un exemple de la transició del romànic al gòtic

El Monestir de Santes Creus és una de les joies de l'Alt Camp. Un Monestir que esdevingué un dels centres culturals i monàstics de la Corona d'Aragó, amb una abadia que compta amb una arquitectura sòlida i austera, que reflecteix el model dels monestirs del Cister, i que està ancorada en l'època medieval.

Un impressionant monument que optava a esdevenir el monument preferit dels catalans al programa televisiu 'Batalla monumental, on competia amb el Monestir de Poblet, que finalment aconseguia el seu pas a la final del programa.

Però parlem avui del Monestir de Santes Creus. Com s'explica a la pàgina web de Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya, el monestir va ser fundat el 1160, i el seu moment àlgid va ser entre els segles XIII i XIV, per la seva estreta relació amb la noblesa i el llinatge reial. Els reis Pere el Gran i Jaume II el Just i la seva muller Blanca d'Anjou van ser mecenes del monestir i van escollir ser enterrats aquí, en dos mausoleus gòtics al costat de l'altar major. L'estudi i restauració dels panteons reials, el 2010, van permetre descobrir les restes de Pere el Gran i Blanca d'Anjou, els únics reis de la Corona d'Aragó les restes dels quals han pervingut intactes.

La planta del monestir organitza els espais en funció de les necessitats de la comunitat. L'església, oberta al culte el 1225, és un exemple de la transició del romànic al gòtic. Tot i oferir sensació de lleugeresa i grandiositat, és un temple sòlid i auster. Contrasta amb l'esplendor del claustre, del segle XIV, el primer d'estil gòtic de la Corona d'Aragó.

Més enllà de la història, la llegenda

Un monestir que, més enllà de la seva història, també amaga una tràgica llegenda. Aquesta diu que el dia 16 de gener del 1194 l'arquebisbe de Tarragona va ser terriblement assassinat per Guillem Ramon de Montcada, un noble de la cort del comte de Barcelona.

Per poder aconseguir el perdó papal, el Papa el va obligar a dedicar tots els seus béns a la construcció d'un monestir cistercenc de gran bellesa. Així va acabar bastint-se el monestir de Santes Creus a la Costa Daurada, un dels tres monestirs que formen part de La Ruta del Cister.

Un relat que no és fidel als documents històrics trobats fins avui, però sí que és una curiosa manera d'imaginar-se el seu naixement.

Més informació
 
Destaquem