Un dels productes gastronòmics típics del Ripollès és el xai. Hi ha centenars de receptes amb aquest producte carni, però aprendrem a cuinar una caldereta de xai amb patates.
INGREDIENTS
1 kg de coll de xai tallat a trossos
1 kg de patates
3 tomàquets madurs
1 ceba trinxada
1 pebrot verd trinxat
1/2 pebrot vermell trinxat
1 pastanaga trinxada
3 grans d'all laminats
2 fulles de llorer
2 claus
1 raig de conyac (vi blanc o vi ranci)
1 branca de romaní fresc
pebre vermell
pebre negre
oli d'oliva
aigua
sal
ELABORACIÓ
Prepareu tota la verdura.
Renteu i assequeu la carn. Saleu-la i empebreu-la.
En una cassola, poseu un bon raig d'oli d'oliva i tot el xai, i deixeu-lo daurar per totes dues bandes.
Mentre agafa color la carn, podeu aprofitar per anar ratllant els tomàquets, i afegiu una cullerada de pebre vermell per potenciar el color.
Trinxeu la ceba, la pastanaga, l'all i els pebrots.
Quan la carn sigui ben rosa, ja podreu retirar-la i reservar-la.
En el mateix oli, daureu l'all. Abans no es cremi, afegiu la ceba, el pebrot i la pastanaga.
Remeneu-ho tot plegat i deixeu que es faci a foc baix.
Mentrestant, peleu les patates i escapceu-les.
Afegiu-hi un bon raig de conyac al sofregit, i deixeu que s'evapori l'alcohol.
Afegiu-hi el tomàquet. Anirà agafant textura. Quan comenci a enganxar-se, afegir la carn.
Remeneu-ho tot plegat, que la carn s'impregni bé del sofregit.
Afegiu-hi el llorer i el clau. I una branca de romaní.
Aboqueu-hi aigua o brou fins a cobrir sobradament la carn.
Tapar-ho, que vagi fent xup-xup durant uns 15 minuts aproximadament, i afegir les patates.
Remeneu-ho bé, i deixeu-ho coure uns 25 minuts.
Un cop acabat, és bo deixar reposar el guisat un temps (unes dues hores).
Serviu aquest plat ben calent.