Des de finals del segle XVIII, cada 31 d'octubre, Catalunya celebra la Castanyada. Una celebració que té uns orígens estretament lligats al dia de Tots Sants, una festa dedicada al record dels avantpassats.
Té el seu origen en una vella tradició pagana que se celebrava a tota Europa en la qual s'assimilava la fi de la collita i el bon temps amb el culte a les ànimes dels familiars morts. Hi havia la creença que per cada castanya que es menjava aquella nit, una ànima era alliberada del purgatori.
La nit de la castanyada és també la nit dels panellets. Uns dolços que també tenen un vincle molt estret amb la festa de Tot Sants, ja que eren una mena d'ofrena funerària que es feia a les tombes dels morts i també eren els dolços que se servien en l'àpat que es feia després de la mort d'algú de la família.
Amb els anys, però, la celebració ha agafat un caire més festiu. Les castanyeres surten als carrers i amics i familiars es troben per passar-s'ho bé i fer un bon sopar que per postres tindrà castanyes, moniatos, i evidentment també panellets.