25 de juliol: És Sant Jaume

A l'època medieval, el sant era el patró de l'Estat espanyol

Aquest dilluns, 25 de juliol, se celebra la festivitat de Sant Jaume, qui va ser un dels 12 apòstols de Jesús, segons la tradició cristiana.

Segons s'explica, sant Jaume fou l'encarregat de predicar el missatge cristià a la península Ibèrica i les seves restes descansen a la catedral de Santiago de Compostel·la. Aquí, diu la llegenda, que un ermità, l'any 813, va veure com una pluja d'estels queia sobre la seva tomba. Un fet que va convertir l'espai en un "camp d'estrelles", i que va originar el nom de Compostel·la. Un fenomen que, amb els anys, va portar a fer que Compostel·la fos un lloc de pelegrinatge, sent el punt final del conegut camí de Sant Jaume que milers de persones ressegueixen cada any en alguna de les seves múltiples rutes.

Sant Jaume a Catalunya

Fins fa uns anys, el dia 25 de juliol, festivitat de Sant Jaume, era festiu a Catalunya. De fet, al voltant d'aquesta data encara se celebren múltiples festes majors arreu de Catalunya. Per exemple, aquests dies és festa major a municipis com Sant Carles de la Ràpita, Sant Pol de Mar, o Begues, entre altres. A més, se celebren esdeveniments, com la festa dels fanalets de Sant Jaume a Lleida, la Fira de Sant Jaume a Reus, o la Trobada dels Gegants de Sant Jaume a Barcelona.

Dites al voltant de Sant Jaume

El refranyer popular també fa referència a aquesta jornada amb múltiples refranys que parlen al voltant del sant. Algunes d'elles són:

  • Per Sant Jaume, raïm en taula.
  • Qui es banya per Sant Jaume, poc temps més menja a taula.
  • Si per Sant Jaume plou, abans de vuit dies pedregada.
  • Si vols menjar síndries aviat, sembra-les per Sant Marc i les tindràs per Sant Jaume tot al més tard.
  • El juliol fresc, el Carme serè i Sant Jaume cremant.
     
 
Destaquem