La gastronomia de l'Alt Camp és molt variada. Un dels plats típics de la comarca és el rostit de be. També destaquen les guatlles al pebrot, i com no, l'especialitat de Vall, els calçots.
Avui preparem Xai rostit a la catalana.
INGREDIENTS:
- 1 espatlla i 1 cuixa de xai
- 1 ceba
- 4 dents d'all
- 2 tomàquets madurs
- 3 o 4 patates
- Romaní
- 1 got de vi ranci
- 1 got d'aigua
- pebre en gra
- 3 fulles de llorer
- sal
ELABORACIÓ:
- Posem oli a la safata del forn.
- Tallem les patates a rodanxes gruixudes i les posem a la safata.
- Posar la ceba tallada en julianes per sobre.
- Afegir les fulles de llorer, la sal i unes boletes de pebre.
- Mullar amb oli el xai i salpebrar-lo, i posar-lo a la safata.
- Posar al forn prèviament escalfat a 180 graus.
- Posar-li un got d'aigua, i deixar-ho coure una hora mullant-lo amb el mateix suc cada 20 minuts.
- Quan faci 30 minuts que es cou, donar-li la volta al xai.
- Quan gairebé estigui cuit, posar el vi ranci i unes fulles de romaní. Coure 20 minuts més.
- Quan ja estigui llest, retirar la carn i reservar les patates.
- En un passapuré, posar la resta d'ingredients i afegir un gos de brou de pollastre.
- Posar en una safata de forn les patates i la carn a sobre. Daurar-ho al forn a 250 graus.
- Fem bullir la salsa i afegir dues cullerades de farina. Coure-ho un parell de minuts sense deixar de remenar.
- Fem uns espàrrecs verds saltejats.
- Per emplatar, poseu patates i carn al plat, afegiu salsa per sobre, i acompanyeu amb els espàrrecs saltejats.