Xai rostit a la catalana

Catalunyamagrada.cat

 

 

La gastronomia de l'Alt Camp és molt variada. Un dels plats típics de la comarca és el rostit de be. També destaquen les guatlles al pebrot, i com no, l'especialitat de Vall, els calçots.

 

Avui preparem Xai rostit a la catalana.

 

INGREDIENTS:

 

  • 1 espatlla i 1 cuixa de xai
  • 1 ceba
  • 4 dents d'all
  • 2 tomàquets madurs
  • 3 o 4 patates
  • Romaní
  • 1 got de vi ranci
  • 1 got d'aigua
  • pebre en gra
  • 3 fulles de llorer
  • sal

ELABORACIÓ:

 

  1. Posem oli a la safata del forn.
  2. Tallem les patates a rodanxes gruixudes i les posem a la safata.
  3. Posar la ceba tallada en julianes per sobre.
  4. Afegir les fulles de llorer, la sal i unes boletes de pebre.
  5. Mullar amb oli el xai i salpebrar-lo, i posar-lo a la safata.
  6. Posar al forn prèviament escalfat a 180 graus.
  7. Posar-li un got d'aigua, i deixar-ho coure una hora mullant-lo amb el mateix suc cada 20 minuts.
  8. Quan faci 30 minuts que es cou, donar-li la volta al xai.
  9. Quan gairebé estigui cuit, posar el vi ranci i unes fulles de romaní. Coure 20 minuts més.
  10. Quan ja estigui llest, retirar la carn i reservar les patates.
  11. En un passapuré, posar la resta d'ingredients i afegir un gos de brou de pollastre.
  12. Posar en una safata de forn les patates i la carn a sobre. Daurar-ho al forn a 250 graus.
  13. Fem bullir la salsa i afegir dues cullerades de farina. Coure-ho un parell de minuts sense deixar de remenar.
  14. Fem uns espàrrecs verds saltejats.
  15. Per emplatar, poseu patates i carn al plat, afegiu salsa per sobre, i acompanyeu amb els espàrrecs saltejats.
 
Destaquem