Els elements principals de la cuina de la Cerdanya són les verdures, els cereals, la caça, la pesca, l'aviram i la carn de ramat. La proximitat de les cultures occitana i francesa contribueixen a la particularitat de la gastronomia cerdana.
Un dels plats més reconeguts és el trinxat de la Cerdanya, que s'ha popularitzat a tot Catalunya, sobretot a les comarques de muntanya. Amb tot, varia en funció de la zona, depenent del tipus de col que es faci servir. A la Cerdanya, la que es fa servir no té cabdell, només fulla. És molt aromàtica i gustosa.
Ingredients per a 4 persones:
1 col verda d'hivern de la Cerdanya
1 kg de patates
4 rostes o xulles de cansalada
2 grans d'all
oli d'oliva extra verge
llard de porc
sal

ELABORACIÓ:
Poseu la col netejada i trossejada a bullir en aigua i una mica de sal.
Mentrestant, peleu les patates, talleu-les a trossos i afegiu-les a l'olla. Deixeu-ho bullir uns 25 minuts.
Escorreu bé la patata i la col. A una cassola, trinxeu-ho amb l'ajut de l'escumadora.
Fregiu els alls pelats en una paella amb una mica d'oli i una mica de llard. Retireu-los quan estiguin ben daurats. Afegiu la cansalada i fregiu-la bé. Reserveu-la.
Poseu una mica d'aquest oli a dins de la cassola on hi ha la col i les patates, i removeu-la bé.
A la paella on heu fregit la cansalada, i amb el greix que queda, poseu-hi tot el que hi ha a la cassola, formeu com una truita i enrossiu-la molt bé per les dues bandes
Quan estigui al punt, serviu-la de seguida amb els trossos de cansalada a sobre.