Els productes de temporada de la primavera a Catalunya ens porten a la taula molts sabors i colors. N'hi ha per triar i remenar, però avui parlarem del verat.
El verat pertany al grup dels peixos blaus, sent ric en àcids grassos omega 3, important per al bon funcionament del cervell i la visió, a més de contribuir a la prevenció de malalties cardiovasculars. D'altra banda, parlem d'un peix que aporta proteïnes d'alt valor biològic, que suposen el 17% de la seva composició.
Pel que fa a vitamines, és una excel·lent font de vitamina B12, crucial per al correcte metabolisme de les proteïnes, a més de contribuir a la formació de glòbuls vermells sanguinis i al manteniment del sistema nerviós central. També ajuda a tenir uns bons nivells de vitamina D, que actua com a hormona regulant, entre altres, el metabolisme del calci i el fòsfor.
No es pot obviar que el verat aporta també minerals com el seleni i el fòsfor principalment, però també ferro, potassi i magnesi.
El verat és un peix relativament assequible econòmicament i resulta molt versàtil a la cuina. Avui us proposem preparar verat empanat.
INGREDIENTS:
- 4 verats filetejats
- 2 llimones
- 100 grams d'ametlles torrades
- 2 ous
- Cebollí
- Sal i pebre
- Oli d'oliva verge extra
ELABORACIÓ:
- Demaneu a la peixateria que us netegin i filetegin els verats, així tindreu menys feina a casa. Tot i això, netegeu-los bé, i salpebreu-los.
- Tritureu les ametlles fins que quedin tipus gra, sense que siguin farina.
- Talleu el cebollí ben petit, i barregeu-lo amb l'ametlla.
- Tot seguit, bateu els dos ous ben batuts.
- Ara comencem a arrebossar els verats.
- Primer passeu els filets per l'ou, i després per les ametlles triturades.
- Ja tindrem una paella al foc amb oli ben calent.
- Anem posant els filets de verat arrebossats, i els coem a foc viu, 2 minuts per cada costat.
- Quan els traiem de la paella, els posem sobre paper absorbent.
- Quan estiguin tots els filets cuits, retirem l'excés d'oli de la paella, i afegim el suc de les dues llimones, remenant amb una espàtula de fusta.
- Es formarà una espècia de salsa amb què regarem els filets de verat.
- I ja ho podem servir, acompanyat d'unes verdures al vapor, o unes patates fregides!