Quan els dies són gèlids, com està passant darrerament a Catalunya, no hi ha res millor que un bon plat de cullera per entrar en calor. Els protagonistes d'avui són els fesols, un llegum que, com la resta, són la base de l'alimentació saludable, i un autèntic tresor pel seu valor nutricional.
Els fesols contenen principalment hidrats de carboni complexos, que ens aporten energia de llarga durada i que tenen un efecte saciant. Aporten una quantitat important de proteïnes, però val a dir que són deficients en aminoàcids ensofrats i tenen poc triptòfan.
També cal destacar el seu contingut en fibra soluble i insoluble, que ens ajuda a millorar el restrenyiment, impedeix l'absorció intestinal del colesterol, disminueix el risc de càncer d'origen gastrointestinal i actua de probiòtic de la flora dels budells. Igualment, és un llegum molt ric en minerals com el potassi, el ferro i el magnesi.
I ara que sabem tot això, avui preparem Escudella de fesols.
INGREDIENTS:
- 1 pot gran de fesols
- 1 litre i mig de brou de verdures
- 1 rodanxa gruixuda de carabassa pelada
- 1 all porro
- Fulles d'api
- Mandonguilles
- Oli d'oliva i sal
ELABORACIÓ:
- En una olla gran, posem un raig d'oli i l'escalfem.
- Mentrestant, netegem l'all porro i la carabassa, i els piquem ben fins amb la picadora.
- Afegim les verdures picades a l'oli ben calent, i ho enrossim lleugerament.
- Incorporem el brou de verdures.
- Mentrestant, passem els fesols per l'aigua.
- I en una paella, enrossim les mandonguilles.
- Quan bulli el brou, incorporem els fesols, i ho deixem bullir uns deu minuts.
- Posem llavors les mandonguilles, i deixem que bulli tot junt deu minuts més.
- Mentre es cou, piquem les fulles d'api.
- Quan apaguem el foc, les incorporem a l'olla, i corregim de sal, si és necessari.
- Ho barregem tot bé, i ja està a punt per servir ben calent!