Recepta per fer xató

L'escarola és típica de l'hivern i és recomenable usar la varietat cabell d'àngel, coneguda del Garraf amb el nom de 'perruqueta'

 

 

En aquesta setmana dedicada la comarca del Garraf no podíem passar per alt el tradicional xató. Per aquest motiu us volem apropar la recepta segons l'estudiós i duvulgador de la cuina catalana Josep Lladonosa.

 

INGREDIENTS (4 PERSONES)

• 1 o 2 escaroles ben blanques

• 200 g de morro de bacallà esqueixat (durant 1 hora, aprox.)

• 110 g de tonyina salada (feta a bocins i en remull 30 minuts)

• 6 anxoves

• 3 tomàquets

• 120 g d'olives arbequines

 

PER A LA SALSA

• 4 nyores (en remull unes 2 hores)

• 2 grans d'all

• 20 g d'ametlles

• 10 g d'avellanes

• 200 ml d'oli d'oliva

• 100 ml de vinagre

• sal

Amb l'escarola i els tomàquets nets, talleu-los al vostre gust i prepareu-los en una safata. Escampeu-hi per sobre el bacallà, la tonyina, els filets d'anxova i les olives.

 

Per fer la salsa, obriu les nyores i rasqueu-ne la polpa. Piqueu els alls, les ametlles i les avellanes i afegiu-hi la polpa de les nyores. Un cop ho tingueu tot al morter, feu voltar la mà de morter i hi aboqueu l'oli, el vinagre i la sal.

 

Escampeu aquesta salsa per sobre l'amanida i ja podeu servir-ho. Que vagi de gust!

 
Destaquem