La Castanyada a Catalunya, és sinònim de menjar panellets, les postres típiques d'aquestes dates, juntament amb altres àpats com les castanyes i els moniatos. I de panellets n'hi ha per a tots els gustos. I és que, amb la mateixa base, es poden fer de pinyons, amb ametlla, amb coco, amb fruites confitades... Però, per als més llépols, avui us proposem fer panellets de xocolata i també panellets de coco.
Per a fer panellets de xocolata:
INGREDIENTS:
- 500 grams d'ametlla crua mòlta
- 500 grams de sucre
- 200 grams de patata
- 1 ratlladura de llimona
- 3 ous
- 1 tub de vainilla ensucrada
- 100 grams de xocolata negra 70% per a postres
- Nous pelades, avellanes, ametlles...
PREPARACIÓ:
- El dia abans de fer els panellets, hem de preparar el massapà.
- En primer lloc, bullim la patata amb pell, la pelem i la xafem fins que quedi ben fina.
- Quan s'hagi refredat, barregem la patata amb el sucre amb l'ajuda d'una forquilla.
- Quan estigui ben barrejat, afegim l'ametlla mòlta, la ratlladura de llimona, els ous i la vainilla. Ho barregem fins que quedi una pasta homogènia.
- Tapem la barreja amb un drap de cotó, i ho deixem reposar a la nevera fins a l'endemà.
- L'endemà, anem fent boletes amb la massa, amb les mans untades amb oli.
- Posem les boletes a una safata de forn.
- Mentrestant, escalfem el forn a 180 graus.
- Coem els panellets uns deu minuts fins que estiguin daurats.
- Els traiem del forn, i els deixem refredar completament abans de treure'ls de la safata.
- Mentrestant, i al bany maria, desfem la xocolata.
- Quan els panellets estiguin freds, els introduïm dins de la xocolata.
- Els traiem, i els deixem sobre una fulla de paper sulfuritzat.
- Podem deixar-los així fins que la xocolata estigui presa, o podem guarnir-los amb una nou, avellana, o ametlla.
Panellets de coco
Per a fer panellets de coco:
INGREDIENTS:
- 200 grams massapà blanc
- 80 grams de coco ratllat
- 1 clara d'ou
- 1 ou batut
ELABORACIÓ:
- Comencem per preparar el massapà, que és la base de tots els panellets.
- Tenint en compte la quantitat de massapà que necessitem, bullim la patata necessària (200 grams de patata per cada 1/2 kg d'ametlla crua molta, 1/2 kg de sucre i la ratlladura de llimona) amb pell, la pelem i la xafem, i la deixem refredar.
- Després afegim la proporció de sucre necessària, ho barregem bé tot, i afegim l'ametlla molta, la ratlladura de llimona, i 1 rovell d'ou.
- Quan estigui tot ben barrejat, ho tapem amb un drap de cotó i ho deixem reposar a la nevera fins a l'endemà.
- Ara que ja tenim el massapà, anem a fer els panellets de coco.
- Posem el massapà en un bol i afegim el coco ratllat i una clara d'ou.
- Ho barregem tot molt bé amb les mans.
- Quan estigui a punt, anem fent els panellets amb forma de muntanyetes, i els posem en una safata amb paper de forn.
- Els pintem amb ou batut i els enfornem a 220 graus en mode grill a la part baixa del forn.
- Després d'uns 6 o 8 minuts, hauran agafat color, i és hora de treure'ls del forn i deixar-los refredar.
Bon profit!