El 23 d'abril celebrem Sant Jordi, i, com no pot ser d'altra manera, també el celebrem gastronòmicament. Són moltes les galetes, pastissos i altres elements preparats i guarnits per a l'ocasió, però destaca especialment el tradicional pa de Sant Jordi.
Un pa que tradicionalment té forma de pa de pagès, tot i que actualment se'n fa en diferents formats, i que està fet amb franges de formatge, que sol ser de Maó, i de sobrassada, per tant, quan es talla recorda la forma de la bandera catalana.
Si el voleu fer a casa, tot seguit compartim la recepta!
INGREDIENTS:
Per a la massa de formatge:
- 1 kg de farina de mitja força
- 400 grams de formatge parmesà ratllat
- 50 grams de llevat
- 10 g de massa mare
- 12 grams de sal
- 600 grams d'aigua
Per a la massa de sobrassada:
- 1 kg de farina de mitja força
- 50 grams de llevat
- 15 grams de sal
- 10 grams de massa mare
- 400 grams de sobrassada
- 480 grams d'aigua
Per a la massa de nous:
- 1 kg de farina de força
- 300 grams de nous picades
- 15 grams de sal
- 50 grams de llevat
- 40 grams de mantega
- 10 grams de massa mare
- 550 grams d'aigua
ELABORACIÓ:
- Prepareu cadascuna de les masses en un bol diferents.
- A cada bol, poseu la farina, feu un forat al mig, i afegiu la resta d'ingredients corresponents.
- Pasteu per separat les tres masses fins que quedi una pasta homogènia.
- Quan estigui a punt, deixeu-les reposar tapades amb un drap durant uns 25 minuts.
- Passat aquest temps, estireu les masses (la de formatge i la de sobrassada).
- Talleu 5 tires grogues, i 4 de vermelles.
- En una safata gran de forn, poseu un raig d'oli i espolseu amb farina, i estireu la massa de nous ben fina.
- Afegiu al damunt les tires que heu tallat formant la senyera.
- Deixeu-ho reposar una estona més fins que la pasta hagi doblat el seu volum.
- Un cop la pasta hagi fermentat, coeu el pa al forn uns 30 minuts a uns 200 graus, amb el forn preescalfat.
I ja està a punt per gaudir-lo quan celebreu sant Jordi!