Ara que ja ha arribat la tardor, ja podem dir que la nostra cuina és transforma per complet a l'hora de fer servir productes de temporada a Catalunya. És temps de moniato, bròquil, carabassa, magrana, codony, castanyes... i molts més!
Avui parlarem del codonyat, la manera més popular de consumir el codony, una fruita aromàtica típica de la tardor. És difícil de consumir en cru, per la seva duresa i sabor àcid i astringent.
El codony és força modest nutritivament, per la seva baixa quantitat de vitamines C, B i provitamina A. Pel que fa a minerals, conté potassi, calci i magnesi. A més, sí que destaca pel seu alt contingut en fibres i tanins.
Pel que fa als beneficis que li aporta al nostre organisme, destaca que és astringent i tònic de les mucoses intestinals, ajuda a calmar els trastorns gàstrics, contribueix a reduir el nivell de colesterol, i és diürètic i podria ajudar a reduir la hipertensió.
I ara que ja sabem tot això, avui us proposem una recepta alternativa per gaudir del codony: Bunyols de codonyat.
INGREDIENTS:
- 200 grams de farina
- 16 daus de codonyat d'uns 2 centímetres
- 300 ml de llet
- 2 ous
- 1 cullerada d'oli d'oliva verge
- Sal
- Sucre de llustre
- Oli d'oliva verge suau (per fregir)
ELABORACIÓ:
- Posem la farina, la llet i els rovells d'ou, la cullerada d'oli i un polsim de sal (reservem les clares d'ou).
- Ho barregem bé amb una cullera de fusta. Podrem deixar de treballar la pasta quan aquesta sigui fina i homogènia i de consistència espessa.
- Ara, la deixem reposar dues hores tapada amb un drap de cotó.
- Posteriorment, afegim les clares a punt de neu, i ho barregem tot suaument.
- Posem una paella al foc, amb abundant oli, i l'escalfem.
- Emboliquem cada dauet de codonyat amb la pasta que tenim preparada.
- Els fregim, i els posem sobre un paper absorbent.
- Finalment, els empolseu-los amb sucre de llustre.
I ja estan a punt per gaudir-los!