Parla de la cuina pròpia de Tàrrega és parlar de productes de proximitat, i un dels màxims exponents d'aquesta cuina és el cóc, una varietat autòctona de la típica coca de recapte. Una massa de pa cruixent sobre la qual es posen hortalisses recollides del camp amb un toc salat.
Tradicionalment s'hi posa albergínia i pebrot vermell (crus, i no escalivats segons la recepta de Tàrrega), a més d'arengada o llonganissa. Amb tot, s'hi poden fer versions, afegint olives, tomàquet, o allò que més us vingui de gust.
Un producte que, fins i tot, té una fira pròpia, el Firacóc, al mes de maig i en el marc de la Festa Major. Un gran aparador dedicat al cóc urgellenc i altres receptes flequeres de la zona, a més de diferents productes d'alimentació autòctons i forans.
Aprenem avui a fer aquest àpat típic de la capital de l'Urgell per poder gaudir-la a casa durant tot l'any.
Hi ha diferents versions de la coca de recapte, en funció dels gustos
INGREDIENTS:
- 1 kg de farina
- 2 rovells d'ou
- 100 g de llevat
- 4 arengades
- 2 pebrots vermells
- 2 tomàquets
- 2 albergínies
- Oli i sal
ELABORACIÓ:
- Preparem la massa. Sobre el marbre de la cuina poseu la farina i feu-hi un forat al mig, com si fos un volcà.
- Poseu-hi el llevat, els rovells d'ou i una mica d'aigua.
- Treballeu els ingredients fins a aconseguir una massa homogènia. Es pot afegir aigua si ens queda massa seca.
- Un cop feta la pasta, emboliqueu-la amb un drap i deixeu-la reposar uns deu minuts.
- Treballeu-la una mica més amb una mica d'oli.
- Amb l'ajuda d'un corró, estireu la massa, fent porcions de la mida que vulgueu que sigui la coca.
- Poseu la massa estirada en una safata de forn.
- Poseu al damunt els pebrots a trossos i les albergínies, i també podeu posar-hi rodanxes de tomàquet.
- Afegiu un raig d'oli i una mica de sal, i poseu les arengades.
- Poseu la coca al forn escalfat a 170° i deixeu-les coure 30 minuts.
Llest per gaudir-la!