Ara que la setmana dels barbuts, la més freda de l'any, es fa sentir amb força, és hora de posar-se a la cuina per gaudir de les postres típiques d'aquestes dates. I és que com passa en moltes de les festivitats de Catalunya, a banda de dites populars, el dia de Sant Antoni també té unes dolces postres típiques de la jornada: el tortell de Sant Antoni.
T'expliquem com preparar-lo, tenint en compte que la recepta és molt similar a la del Tortell de Reis, amb la diferència que, en aquest cas, no porta fruites confitades per sobre.
INGREDIENTS
Per a la primera massa:
- 80 g de farina
- 20 gr de llevat de forner
- 35 cc de llet
Per la segona massa:
- 250 g de farina
- 50 g de sucre
- 50 g de mantega
- 50 ml de llet
- 2 ous
- Un polsim de sal
- La pell d'una llimona ratllada.
- 1 culleradeta de nou moscada i una de tarongina.
- 1 cullerada d'anís sec
Per fer el massapà del farcit:
- 200 g d'ametlla mòlta
- 200 g de sucre llustre
- 1 clara d'ou.
Pel sucre humitejat per cobrir el tortell:
- Sucre llustre.
- Unes gotetes d'aigua.
ELABORACIÓ
- Preparem la primera massa barrejant en un bol la farina, la llet tèbia i el llevat.
- Treballem la massa fins que estigui elàstica i en fem una bola.
- Guardem la bola tapada amb un drap en un lloc fosc i sec fins que augmenti de volum.
- Mentre augmenta de volum, preparem la segona massa barrejant la farina, una mica de sal, la nou moscada, la tarongina i l'anís, els ous i la mantega tova.
- Quan ho tenim barrejat, anem afegint la llet a poc a poc fins que la pasta es lligui.
- Afegim la massa mare que hem deixat reposar, i ho treballem tot plegat fins que quedi ben mesclat.
- Fem de nou una bola i la deixem reposar tapada amb un drap fins que tripliqui el seu volum.
- Mentrestant, preparem el massapà, barrejant la farina d'ametlla, el sucre llustre i la clara d'ou.
- Un cop fet el massapà, el reservem i preparem el sucre humitejat, posant unes gotes d'aigua al sucre llustre, i deixem que s'assequi.
- Passades unes hores, quan la pasta hagi triplicat el seu volum, l'estirem amb un corró, i, alhora, fem un xurro llarg amb el massapà.
- Posem el massapà a sobre de la pasta i anem embolicant-lo donant-li la forma del tortell.
- Un cop fet, l'aplanem una mica, i hi fem els talls característics d'aquest tortell perquè, un cop cuit, es vegi el massapà de l'interior.
- Deixem reposar el tortell a sobre de la safata del forn fins que torni a augmentar de volum, i després el pintem amb rovell d'ou, i posem sucre per sobre.
- Coure el tortell al forn uns vint minuts a 180 graus.
- Un cop cuit, hi posem sucre humitejat per sobre.
- El deixem refredar, i ja està llest per gaudir-lo!