La nit del 31 d'octubre a Catalunya se celebra la Castanyada, i dia 1 de novembre és la festivitat de Tots Sants. Una celebració, la de la Castanyada, que té els seus orígens en l'àpat o ressopó que es feia la nit de Tots Sants en què era tradició vetllar els morts fins a altes hores de la matinada.
Per fer més suportables les hores de vetlla, s'acostumava a menjar aliments amb un alt contingut energètic. Productes com les castanyes torrades, un bon vi i els tradicionals panellets. Unes postres que, a més, eren l'ofrena que es feia als difunts anys enrere.
T'expliquem avui com preparar uns boníssims panellets de pinyons.
INGREDIENTS:
- 500 grams d'ametlla crua mòlta
- 500 grams de sucre
- 200 grams de patata
- 1 ratlladura de llimona
- 3 ous
- 1 tub de vainilla ensucrada
- 200 grams de pinyons
ELABORACIÓ:
- En primer lloc, bullim la patata amb pell, la pelem i la xafem fins que quedi ben fina.
- Quan s'hagi refredat, barregem la patata amb el sucre amb l'ajuda d'una forquilla.
- Quan estigui ben barrejat, afegim l'ametlla mòlta, la ratlladura de llimona, els ous i la vainilla. Ho barregem fins que quedi una pasta homogènia.
- Tapem la barreja amb un drap de cotó, i ho deixem reposar a la nevera fins a l'endemà.
- L'endemà, anem fent boletes amb la massa, amb les mans untades amb oli.
- Cada boleta la passem per la clara d'ou batuda, i després pels pinyons.
- Anem posant les boletes en una safata de forn, mentre s'escalfa el forn a 180 graus.
- Abans de posar la safata al forn, untem els panellets amb rovell d'ou batut.
- Els coem uns deu minuts, fins que estiguin daurats.
- Els traiem del forn, però no els toquem de la safata fins que estiguin ben fred.
Llestos per menjar!