Estem immersos en el temps de Quaresma. Un període que s'iniciava just després de Carnaval, el Dimecres de Cendra, i que s'estén durant 40 dies fins a la celebració de la Pasqua. Una tradició que suposa un temps de purificació i que comparteixen les esglésies catòlica, ortodoxa i anglicana, així com part de les esglésies protestants, amb algunes diferències. Així, segons la tradició, aquest era un període de dejuni i l'abstinència.
Avui dia, aquesta tradició ha anat canviant, si ve encarà es manté en alguns aspectes i tradicions. Un d'ells, la gastronomia. Només cal mirar la figura de la Vella Quaresma, una vella amb set cames, un bacallà i verdures a la mà, que recorda que aquest és temps d'austeritat i de no menjar carn.
Representació gràfica de la Vella Quaresma
Llavors, tradicionalment, què es menja per Quaresma?
Durant aquesta època es consumeixen peixos de diferents varietats, especialment el bacallà, perquè antigament era el producte més econòmic, a més de ser molt preuat a la cuina. A més, era un dels pocs peixos que arribaven en bones condicions des del mar del Nord, en salaó o assecat, i per aquest motiu es va popularitzar com a bàsic durant la Quaresma.
El bacallà es pot cuinar de múltiples maneres, com per exemple, amb samfaina, amb cigrons i espinacs, o arròs amb bacallà.
Cigrons a la catalana
També és temps de verdures i llegums, especialment els cigrons i els espinacs, que aporten energia i atipen. Els podeu preparar, per exemple, a la catalana, o estofats.
I tampoc falten les postres, amb els tradicionals Bunyols de Quaresma, que ajudaven (i ajuden) a calmar la gana per l'energia que aporten, i perquè atipen. Us expliquem com preparar-los a casa!
Bunyols de Quaresma