Els qui heu visitat el Monestir de Montserrat segur que heu tornat amb una coca de Montserrat, o montserratina. Una coca esponjosa i senzilla, plana, allargada i coberta de sucre, que es menja tradicionalment per berenar, i sovint acompanyada d'un bon tros de xocolata. Típica de Barcelona, també es pot menjar amb xocolata desfeta, o amb un cafè amb llet.
Es pot comprar a diferents pastisseries, i a les botigues de Montserrat les venen com a producte típic de la zona. N'hi ha de petites, però les tradicionals són per a dues o tres persones.
També la podeu fer a casa. Aquí teniu una recepta per fer-la:
INGREDIENTS:
- 500 grams de farina força
- 200 grams d'aigua
- 35 grams de llard
- 1 ou
- 10 grams de sal
- 25 grams de sucre
- 25 grams de llevat premsat
- vainilla
- colorant d'ou
- sucre
- També podeu afegir pinyons
PREPARACIÓ:
- Desfés el llevat amb el sucre, l'ou, el colorant i la vainilla.
- Incorpora la farina, la sal, el llard i l'aigua.
- Pastar-ho tot amb força durant uns 15 o 20 minuts. Ha de quedar flexible sense trencar-se.
- Deixeu-la reposar deu minuts, i aneu fent voles d'uns 200 grams, en funció de la mida de la coca que vulgueu fer.
- Per treballar la massa, fes servir oli, i no farina, així s'estirarà correctament.
- Aneu donant-li forma amb el corró fins que quedi fina i estirada.
- Poseu-la sobre el paper de forn a la safata i deixar-la reposar entre 3 i 4 hores dins del forn fred.
- Quan hagi llevat, pinta les coques amb ou batut, i posa-hi sucre per sobre.
- Enfornar-les a uns 190 graus durant 20-25 minuts.
- I un cop s'hagi refredat, ja està llesta per menjar amb un bon tros de xocolata!