Descobreix la girella del Pallars

La girella és un embotit típic del Pallars amb arròs i carn de xai, porc i vedella

 

 

Des del segle XV es coneix la girella, un embotit típic del Pallars que té com a ingredients principals l'arròs i els menuts del xai (tripes, estómac i cor).

 

A continuació et revelem com fer la girella segons el recull de cuina catalana d'avui i de sempre de Josep Lladonosa.

 

• INGREDIENTS (per a 6 persones)

1 kg de tripa, pulmó i cor de xai

2 estómacs de xai

200 g de cansalada

1 os de vedella

1 os de pernil

100 g d'arròs

50 g de pa ratllat

5 grans d'all

2 ous

2 branques de julivert

Pebre negre

Sal

Feu un bull amb un dels estómacs, les tripes, el pulmó i el cor de xai ben rentats prèviament i passeu-los per la picadora, sense picar-los massa. Piqueu també la cansalada.

 

Barregeu els menuts (estómac, tripes, pulmó i cor) amb la cansalada picada i l'arròs, els ous, el pa ratllat, i els alls i el julivert picats. Assaoneu-ho amb sal i pebre.

 

Embotiu la barreja dins l'altre estómac de xai i cosiu l'obertura amb una agulla i un fil molt fi.

 

Poseu al foc una cassola amb aigua i sal i els ossos. Quan bulli, afegiu-hi la girella i deixeu-la coure 3 hores.

 

Un cop freda, la girella es pot tallar a rodanxes, que es fregeixen i se serveixen calentes.

 
Destaquem