Cuina de temporada: Pastís de figues i ametlles

El setembre és temps de figues, i portades a la cuina, són exquisides

El mes de setembre porta una profunda transformació al camp de Catalunya. Nous productes irrompen per tancar l'estiu i rebre la tardor, i la gastronomia comença a canviar per adaptar-se a la nova estació.

Entre els productes típics del mes de setembre (i agost), hi trobem les figues. Un producte que es troba a casa nostra des de fa molts anys i que té múltiples propietats nutricionals, a més de ser un fruit deliciós.

És una de les fruites més dolces que podem trobar, molt rica en sucres (principalment sacarosa), i que aporta unes 74 kcal per 100 grams de fruita fresca. És rica en Vitamina C i Vitamines del grup B. També en minerals, com el potassi i el calci, així com el magnesi.

Entre els beneficis que tot plegat aporta al nostre organisme, destaca el fet que millora i prevé el restrenyiment, suavitza la mucosa gàstrica i impedeix la reabsorció del colesterol, estan recomanades en cas d'osteoporosi o anèmia, i té fama d'afrodisíaca. Amb tot, estan contraindicades en cas d'herpes i de candidiasi.

I ara que sabem tot això sobre aquesta fruita, preparem un boníssim pastís de figues i ametlles.

INGREDIENTS:

  • 1 peça de pasta fullada
  • Figues per cobrir el pastís
  • 75 grams d'ametlla mòlta
  • 2 ous
  • 4 cullerades de formatge 0%
  • 4 cullerades de sucre
  • 1 polsim de sal
  • 1 polsim de canyella
  • Mantega per a greixar el motlle

ELABORACIÓ:

  • Comencem per escalfar el forn a 200 graus, amb el ventilador encès, i calor a dalt i a baix.
  • Agafem un motlle de 18 cm, el greixem amb mantega, i posem al fons paper de forn, també greixat.
  • Amb un corró, estirem la pasta fullada, i quan estigui ben fina, retallem un cercle una mica més gran que el motlle que tenim preparat.
  • Col·loquem la pasta al motlle de manera que quedi ben encaixada.
  • Ara, separem les clares dels rovells de l'ou, i muntem les clares a punt de neu amb un polsim de sal.
  • A banda, batem els rovells amb el sucre.
  • Afegim a aquesta segona barreja quatre cullerades de formatge 0% i la canella.
  • Ho batem tot junt, i afegim l'ametlla mòlta.
  • Quan estigui ben integrada, incorporem les clares a punt de neu.
  • Quan la mescla sigui homogènia, l'aboquem al motlle.
  • Agafem les figues, prèviament tallades a quarts, i cobrim el patís fent que quedin ben atapeïdes.
  • Posem el pastís a la part baixa del forn, ara ja sense ventilador.
  • El deixem coure uns 30 minuts (depèn del forn), fins que estigui daurat.
  • El traiem del forn, i el deixem refredar.
  • Llavors, ja el podem desemmotllar, i ja el tindrem llest per gaudir-lo!
Més informació
 
Destaquem