Cuina de temporada: coca de calçots

Els calçots viuen el seu moment àlgid durant aquests mesos

És temps de calçots a Catalunya, i més enllà de gaudir de les tradicionals calçotades, hi ha moltes maneres de gaudir d'aquest exquisit producte a la cuina. Al forn, saltats, amb arròs, convertit en paté... hi ha mil maneres per portar-lo a taula i fer les delícies de tots els comensals.

A més, és un aliment molt nutritiu, ja que conté minerals com el potassi i el fòsfor, vitamines com la B9, i és ric en derivats del sofre. A més, és ric en aigua i fibra, i té una aportació calòrica és molt baixa.

Pel que fa als beneficis que aporta al nostre organisme, el calçot és antioxidant, antisèptics i detox, i és un antibiòtic natural, netejant les artèries i retardant el creixement de virus, fongs, bacteris i altres organismes patògens que proliferen quan la dieta no està ben equilibrada. A més, millora la circulació sanguínia.

Ara que sabem tot això, avui preparem una coca de calçots.

INGREDIENTS:

  • 250 grams de farina
  • 5 grams de sal
  • 4 grams de llevat fresc
  • 160 ml d'aigua mineral
  • 20 grams d'oli d'oliva verge
  • 1 manat de calçots
  • Salsitxes de porc
  • Tomàquets cherry
  • Oli d'oliva verge
  • Sal i pebre
  • Salsa Romesco

ELABORACIÓ:

  • Comencem per preparar la massa.
  • En un bol, barregem la farina, el llevat dissolt en aigua tèbia, l'oli, l'aigua i la sal.
  • Ho barregem molt bé, i quan la massa sigui homogènia, la tapem amb un drap i deixem que reposi 90 minuts.
  • Passat aquest temps, fem dues boles amb la massa, les tornem a tapar i les deixem reposar mitja hora més.
  • Quan ja hagi reposat, estirem la massa donant-li forma de coca.
  • Ara preparem el farcit, mentre preescalfem el forn a 200 graus.
  • Netegem els calçots i els traiem les arrels i les puntes.
  • Els posem, sense que s'amunteguen, en una safata de forn amb sal, oli i pebre.
  • Els coem uns 20 minuts, girant-los a mitja cocció.
  • En una paella, saltegem les salsitxes mentre es couen els calçots.
  • I partim els tomàquets xerri per la meitat.
  • Quan ho tinguem tot a punt, muntem la coca.
  • Primer, posem una fina capa de romesco.
  • Estirem els calçots per sobre, intercalant-los amb les salsitxes.
  • Afegim les meitats de tomàquet.
  • I posem la coca al forn, a 250 graus, uns 15 minuts.

Ja tenim una coca boníssima per gaudir dels calçots a casa!

Més informació
 
Destaquem