S'acosta el punt final de la celebració de Carnaval, i a Catalunya és tradició, el Dimecres de Cendra, fer una sardinada. I és que durant aquesta jornada, que en el calendari litúrgic representa la fi del Carnestoltes i l'inici de la Quaresma, s'esdevé l'enterrament de la sardina.
Un ritu popular que posa fi als excessos fets durant el Carnaval, per a iniciar un període de quaranta dies d'austeritat abans de la celebració de Setmana Santa.
Parlem avui de com preparar una de les tradicions culinàries de Carnaval, unes boníssimes sardines a la brasa per celebrar aquest dia.
El més important és que les sardines siguin fresques i de qualitat. Ho reconeixereu pel seu color brillant, amb els ulls clars i sense sang. La seva carn ha de ser ferma, i tenir les ganyes de color vermell intens.
Dit això, parlem de les brases. Perquè quedin boníssimes, és millor fer el foc amb llenya, i no amb carbó, i en bona quantitat, perquè quedin de la grandària de la graella un cop esteses.
Sardines a la brasa
Coem les sardines!
- Les sardines s'han de coure senceres, i les salarem pels dos costat.
- Les anem col·locant una al costat de l'altra a la graella.
- Posem la graella damunt de les brases, a uns 20 centímetres. Si les brases són molt fortes, haurem de deixar més distància.
- Les courem uns 2 o 3 minuts per cada costat, girant-les quan la pell estigui cruixent i torrada.
- Quan estiguin al punt, el millor és menjar-les calentes.
Les podeu acompanyar d'un tros de pa, una torrada amb pa amb tomàquet o allioli, o una bona escalivada. El que més us vingui de gust!