Si una cosa no pot faltar a taula durant la revetlla de Sant Joan, aquesta és la tradicional coca de Sant Joan. Un dels àpats que més representen la celebració i que, a més, són unes de les postres més populars a Catalunya.
Aquesta coca dolça es menja durant la Nit de Sant Joan a les revetlles, acompanyada per vi dolç o ranci. I n'hi ha per a tots els gustos, ja que pot ser confitada amb massapà, crema o nata i ornada amb pinyons, llardons o fruita confitada.
Per gaudir-la d'una manera ben especial, us proposem preparar-la a casa.
INGREDIENTS:
- 250 grams de farina de força
- 200 grams de fruites confitades
- 75 grams de llet
- 55 grams de mantega tova
- 55 grams de sucre
- 25 grams de pinyons
- 20 grams de llevat premsat
- 2 ous
- Mitja copa d'anís
- Pell de llimona ratllada
- Sal, sucre, oli o mantega
ELABORACIÓ:
- Desfem el llevat amb la llet una mica calenta.
- Afegim 3 cullerades de farina i ho treballem fins a tenir una massa llisa. Ho deixem reposar fins que hagi doblat el volum.
- Mentrestant, fem un volcà sobre el marbre amb la farina i al centre hi posem la mantega, els ous, el sucre, la sal, la ratlladura de llimona i l'anís.
- Treballem tots els ingredients que hi ha al mig, afegim la massa fermentada i continuem treballant-ho amb la farina fins a obtenir una massa fina i compacta.
- Quan ja la tenim a punt, l'estirem sobre una placa de forn untada amb oli o mantega amb un gruix d'1 centímetre i forma ovalada.
- Pintem amb ou la massa i col·loquem al damunt les fruites confitades, tallades a trossos.
- Ho deixem reposar fins que dobli el volum.
- Repartim els pinyons per sobre, i hi posem sucre pel damunt.
- Coem la coca al forn a 180 ºC uns 20 minuts.
Quan s'hagi refredat, ja la podem gaudir per celebrar Sant Joan!