Aquest dijous, 11 de febrer, és Dijous Gras, o Dijous Llarder, moment en el qual arrenca la celebració del Carnaval o Carnestoltes arreu de Catalunya. Tot i que les restriccions establertes per aturar el coronavirus a casa nostra faran impossible gaudir del Carnestoltes tal com estem acostumats a fer-ho, val la pena no perdre algunes de les tradicions que comporten aquestes dates.
Entre elles, les tradicions gastronòmiques. I és que, segons marca la tradició, Dijous Gras es menja botifarra d'ou i coca de llardons. Pel que fa a la botifarra d'ou, i si bé és exquisida menjada sola, acompanyada d'un tros de pa, també la podem preparar de múltiples maneres per gaudir-ne a la taula. Entre elles, fent una boníssima truita de botifarra d'ou.
Pel que fa a la coca de llardons, us compartim una recepta perquè la pugueu preparar a casa. Som-hi!
INGREDIENTS:
- 400 grams de farina de força
- 175 grams de llardons
- 100 grams de llet sencera
- 100 grams d'aigua
- 150 grams de llard de porc
- 100 grams de sucre
- 20 grams de llevat fresc
- 5 grams de sal.
- 3-4 culleradetes de matafaluga en pols
- 50 grams de pinyons
ELABORACIÓ:
- Comencem barrejant, en un bol gran, l'aigua i la llet tebis.
- Afegim la farina, el llevat i el sucre.
- Quan sigui una massa homogènia, la posem sobre una superfície llisa i la pastem fins que no s'enganxi als dits.
- Llavors, afegim la sal i el llard i amassem fins que quedi ben incorporat.
- Ara afegim els llardons i la matafaluga, i seguim amassant.
- Amb tota la barreja, fem una bola i la tapem amb un drap de cuina.
- Ho deixem reposar mitja hora.
- Passat aquest temps, estirem la massa sobre paper de forn enfarinat.
- Li donem forma de coca, amb un gruix d'1,5 centímetres, ho tapem novament amb un drap, i ho deixem reposar tota la nit.
- L'endemà, espolsem la coca amb sucre i pinyons, i la coem al forn, prèviament escalfat a 180 graus, durant uns 25 minuts.
Quan s'hagi refredat, ja estarà llesta per menjar!