Dijous, 27 d'abril, és la Mare de Déu de Montserrat, i Catalunya celebra el dia de la seva patrona. Els qui han visitat o visiten el Monestir de Montserrat saben que, fer-ho, és sinònim de gaudir de la tradicional coca de Montserrat, també anomenada montserratina, entre altres coses. Una coca esponjosa i senzilla, plana, allargada i coberta de sucre, que es menja tradicionalment per berenar, i sovint acompanyada d'un bon tros de xocolata.
La coca es pot adquirir a les diferents botigues i pastisseries que hi ha a Montserrat, però també és possible fer aquesta boníssima coca a casa per poder-ne gaudir en família.
INGREDIENTS:
- 500 grams de farina força
- 200 grams d'aigua
- 35 grams de llard
- 1 ou
- 10 grams de sal
- 25 grams de sucre
- 25 grams de llevat premsat
- vainilla
- colorant d'ou
- sucre
- També podeu afegir pinyons
ELABORACIÓ:
- Desfés el llevat amb el sucre, l'ou, el colorant i la vainilla.
- Incorpora la farina, la sal, el llard i l'aigua.
- Pastar-ho tot amb força durant uns 15 o 20 minuts. Ha de quedar flexible sense trencar-se.
- Deixeu-la reposar deu minuts, i aneu fent voles d'uns 200 grams, en funció de la mida de la coca que vulgueu fer.
- Per treballar la massa, fes servir oli, i no farina, així s'estirarà correctament.
- Aneu donant-li forma amb el corró fins que quedi fina i estirada.
- Poseu-la sobre el paper de forn a la safata i deixar-la reposar entre 3 i 4 hores dins del forn fred.
- Quan hagi llevat, pinta les coques amb ou batut, i posa-hi sucre per sobre.
- Enfornar-les a uns 190 graus durant 20-25 minuts.
Un cop s'hagi refredat, ja està llesta per menjar, sola, o amb un bon tros de xocolata!