Com passa amb la majoria de les festes i celebracions tradicionals a Catalunya, La Castanyada i Tots Sants tenen les seves pròpies postres. Així, la nit del 31 d'octubre, quan se celebra la Castanyada, i dia 1 de novembre que és Tots Sants, la tradició mana que és el moment de menjar panellets, un dolç fet a base d'ametlla que fa les delícies de grans i petits.
Però, per què els mengem?
L'origen de la Castanyada gira al voltant de la festivitat de Tots Sants. No existeix una versió única dels orígens d'aquesta celebració, però sembla que està relacionada amb l'àpat o ressopó que es feia la nit de Tots Sants en què era tradició vetllar els morts fins a altes hores de la matinada. És per això que es consumien aliments amb un alt contingut energètic, per fer més fàcil de suportar les hores desperts. En general, les castanyes, els fruits secs, els panellets i un bon vi eren els protagonistes d'aquestes celebracions de tardor que per altra banda servia per anunciar la imminent arribada del fred.
I si parlem dels panellets, tot i que actualment n'hi ha de mil formes i sabors, els més tradicionals són els de pinyons. Aprenem avui com fer-los a casa per tenir una celebració rodona!
INGREDIENTS:
- 1/2 kg d'ametlla crua mòlta
- 1/2 kg de sucre
- 200 g de patata
- 1 ratlladura de llimona
- 3 ous
- 1 tub de vainilla ensucrada
- 200 g de pinyons
ELABORACIÓ:
- Comencem per bullir la patata amb pell. Després la pelem i la xafem amb una forquilla i la deixem refredar.
- Quan estigui freda, afegim el sucre i ho barregem tot amb una forquilla.
- Un cop la pasta estigui ben integrada, afegim l'ametlla molta, la ratlladura d'una llimona, la vainilla i 1 rovell d'ou.
- Quan estigui tot ben barrejat, ho tapem amb un drap de cotó i ho deixem reposar a la nevera fins a l'endemà.
- L'endemà, escalfem el forn a 180 graus i, mentrestant, separem les clares dels rovells de l'ou i els batem per separat.
- Ens untem les mans amb oli i fem boletes amb la massa.
- A mesura que les anem tenint, les arrebossem passant-les primer per la clara de l'ou, i després pels pinyons.
- Quan estiguin ben arrebossades, les anem col·locant en una safata de forn untada amb una mica d'oli.
- Pintem els panellets amb una mica de rovell d'ou i els posem al forn.
- Els coem uns deu minuts, fins que s'hagin daurat.
- Retirem llavors la safata del forn i els deixem refredar completament abans de manipular-los i menjar-los.
I ja els tenim a punt per gaudir-ne!