Saps com collir bolets correctament?

A l'hora d'anar al bosc, és imprescindible cuidar l'entorn per no malmetre'l

Ha arribat la tardor a Catalunya, i amb ella, el temps dels bolets! I són moltes les persones que cada any per aquestes dates que surten als boscos a buscar-los per poder gaudir d'aquest deliciós producte. Però cal ser conscients que aquesta activitat pot ser molt perjudicial per a l'entorn natural si no es realitza correctament.

Per això, cal ser curós tant en el fet de passejar pels boscos, com a l'hora de collir els bolets. Feu-ho correctament, no malmeteu la natura, i no deixeu escombraries per allà per on passeu. El bosc és de tots i totes, i si el volem gaudir durant molts més anys, és responsabilitat de tots i totes fer que es mantingui ple de vida.

Dit això, si decidiu sortir a buscar bolets, feu-ho amb responsabilitat. Per a això, compartim una sèrie de consells, seguint les recomanacions de la web de la Generalitat de Catalunya, per collir-los correctament, per no danyar els micelis i no perjudicar l'entorn. Aneu ben calçats i ben equipats, i consulteu la previsió meteorològica, així us assegurareu una bona jornada a la natura.

Com collir bolets

El més recomanable és tallar-los arran de terra amb un ganivet i agafant el bolet, sense remenar el terra. Fent això el reconeixem i protegim el miceli.

També és important recordar que no s'ha de remoure la fullaraca amb rasclets, ja que els micelis es localitzen a les capes superficials del sòl i si es malmeten, pot ser que no tornin a fructificar. Si ho malmeteu, allà, ja no tornarà a haver-hi bolets.

Un cop collits els bolets, poseu-los en cistells de vímet i no en bosses de plàstic. D'aquesta manera les partícules generatives dels bolets - les espores- són recuperades pel bosc. En bosses de plàstic els bolets s'ofeguen i entren en descomposició.

També és molt important que només agafeu els bolets que identifiqueu sense cap mena de dubtes. Recordeu que n'hi ha de molt tòxics, i no voleu que la jornada festiva acabi en disgust. Així que no agafeu, trepitgeu ni esclafeu cap bolet que no conegueu.

Recordeu que si són molt petits, és millor no agafar-los i deixar-los créixer una mica més perquè estiguin madurs i hagin tingut temps d'alliberar les espores.

I, finalment, colliu els bolets amb moderació, no és millor boletaire aquell qui fa més cistellades de bolets.

Més informació
 
Destaquem