De segur que molts de vosaltres ja la teniu a casa. Una dona vella, amb set cames, i un bacallà i verdures a la mà. Parlem de la Vella Quaresma, un personatge de l'imaginari català que representa precisament això, la Quaresma. Un període de 46 dies abans de Diumenge de Pasqua segons els calendaris litúrgics catòlic i anglicà, que s'iniciava el Dimecres de Cendra, just en acabar el Carnaval.
D'on sorgeix aquest personatge?
Segons explica la llegenda, durant els dies de Carnaval, el rei Carnestoltes i la vella Quaresma mantenen una lluita. Però és la Vella Quaresma qui acaba guanyant, fent que s'abandonin les lleis del rei Carnestoltes, passant així de la rauxa a la calma, amb dies de dejuni i ordre. Segons la tradició, els menjars abundants es canvien per un règim de sopes amb oli, verdura i aigua, i només els diumenges es podia menjar peix.
Cada setmana se li ha de tallar una cama
I com es representa?
La Vella Quaresma és un personatge imaginari que pren la forma d'una vella arrugada i xaruga, amb set cames que va perdent d'una en una a mesura que van passant les setmanes de Quaresma. Una espècie de calendari que ens porta fins a la celebració de la Pasqua.
Aquest, el fet de tenir set cames, és una de les singularitats del personatge, juntament amb el fet que a la mà hi porta un bacallà, i una cistella de verdures, simbolitzant que és època d'abstinència de carn.
El ritu al seu voltant marca que cada setmana li hem de treure una cama i, quan ja no n'hi queda cap, es crema la figura, simbolitzant així la fi del període d'abstinència. A més, hi ha moltes cançons que parlen d'aquest personatge i del ritu que l'envolta. En podeu trobar unes quantes en aquest enllaç.
Ja teniu la vostra a casa?