Passegem per la Fira de Santa Llúcia més antiga de Catalunya

La de Barcelona és la fira més antiga de productes nadalencs, amb 234 anys d'història

La Fira de Santa Llúcia de Barcelona és la fira més antiga de Catalunya que gira al voltant del món del pessebre i de les tradicions nadalenques. La data més antiga que coneixem de la fira correspon a l'any 1786, i després de 234 edicions, enguany s'ha adaptat a la situació de pandèmia generada per la Covid-19.

Enguany, la fira s'inaugurava el 27 de novembre, i es podrà visitar fins al 23 de desembre. Per fer-la compatible amb la situació que es viu, enguany la fira està perimetrada, compta amb dues entrades i sortides ben senyalitzades, hi ha control d'aforament, mascareta, gels hidroalcohòlics i distància.

Una fira que està ubicada, com cada any, a l'avinguda de la Catedral de Barcelona, però que enguany ha reduït les 282 parades del 2019 a 121, garantint la varietat de productes, però també garantint la distància de seguretat entre els visitants i els paradistes.

Imatge històrica de la Fira de Santa Llúcia a Barcelona

Imatge històrica de la Fira de Santa Llúcia a Barcelona

Una mica d'història

Hi ha dues fonts que en deixen constància, tal com assenyala firadesantallucia.cat. La primera la trobem en la ploma de Rafael Amat, escriptor català del s.XVIII (1746-1818), conegut amb el sobrenom de Baró de Maldà, i a on en una crònica del seu dietari de 60 volums que duu el títol de " Calaix de sastre " hi diu: " Dia 13 de desembre, Santa Llúcia Verge i Màrtir. Hi hagué festa dins de la Catedral, en la capella i altar a on s´hi venera la imatge de sta. Llúcia, amb alguna relíquia; i fora els claustres, amb fira al davant en son carrer, moltes casetes de pessebre (...), figures de barro i cartó primoroses, imatges de Sants i pastors, bous i mules i altres bèsties..., que porten prou empentes de gent en tal carrer (...). I dintre de la Seu per oir missa de gent i encomanar-se a la gloriosa Santa perquè los conservi la vista i la claredat."

La segona font, ens arriba del gran folklorista i autor del costumari català Joan Amades (1890-1959) que confirma l'any 1786, com la data coneguda més antiga i fidedigne. Ni les calamitats, com la terrible epidèmia de febre groga que va patir la ciutat de Barcelona l'any 1860, van impedir-ne la celebració. Joan Amades parla de Santa Llúcia com la patrona de les modistes, sastres i de tots aquells qui treballen en l'art de l'agulla, així com dels cecs; és per això que se la coneix popularment com "l'advocada de la vista".

També se'ns diu que la Fira de Santa Llúcia era coneguda com "la fira de les noies", perquè es creia que en anar-hi moltes fadrines, era un bon lloc per concertar casaments. Les noies de la rodalia anaven acompanyades de la seva mare, ben vestides i enjoiades, per a veure si trobaven pretendent.
 

Més informació
 
Destaquem