Si pensem en la celebració de Pasqua, a Catalunya, automàticament ens ve al cap la mona de Pasqua que els padrins i les padrines regalen als seus fillols i filloles. I és que, com gairebé totes les celebracions, la gastronomia també està molt present en aquesta festa.
Aquest dolç típic, a Catalunya, tradicionalment té forma de tortell, amb ous als extrems. Però des de fa molts anys, les figures de xocolata tenen un paper molt rellevant en aquesta celebració. Especialment, els ous i els conills de xocolata.
Però, quin és el seu origen?
La tradició dels ous de Pasqua té els seus orígens als egipcis, que tenien com a tradició regalar ous pintats per aquestes dates. Una tradició que va esdevenir pragmatisme, regalant l'excedent d'ous acumulats durant la Quaresma.
Els ous de xocolata són posteriors. El seu origen es remunta a la França de Lluís XIV, quan es van començar a preparar ous de xocolata guarnits, molt més refinats.
Pel que fa al conill de Pasqua, aquest és un personatge mitològic d'origen germà. La llegenda diu que hi havia un conill a la cova on Jesucrist va ressuscitar, i que aquest va ser l'encarregat d'explicar als infants la bona notícia.
Més enllà de la llegenda, el conill també està vinculat a les dates primaverals, simbolitzant la fertilitat.
Quina mona trieu vosaltres?