Dissabte, 23 d'abril, celebràvem Sant Jordi. Però aquesta celebració va molt més enllà a la població de Montblanc, bressol de la llegenda més coneguda arreu de Catalunya. I és que des del 22 d'abril, i fins a l'1 de maig, el municipi està celebrant la Setmana Medieval de Sant Jordi, que enguany arriba a la 35a edició recuperant la normalitat que la pandèmia havia trencat.
Sant Jordi lliura la rosa a la princesa. FOTO: Setmana Medieval
Els clàssics de la festa
Durant els dos caps de setmana de la festa s'ha pogut gaudir, i es gaudirà, de diferents espectacles teatrals de petit format pels carrers i places de la vila. També s'hi podran veure comitives de cases nobles, soldats a cavall i a la muralla de Sant Jordi s'instal·larà el campament de poble. El mercat medieval estarà obert entre les 10 del matí i les 8 de la tarda, amb desenes d'artesans vinguts d'arreu i mostra d'oficis.
A la plaça de Santa Maria, i amb la col·laboració de la DO Conca de Barberà, els cellers que ofereixen l'oportunitat de tastar els seus vins i caves. Altres espectacles són l'Escola Cavalleresca, La Bevenda, les Rondes Trobadoresques que precedeixen el Sopar Medieval (amb entrades ja esgotades) o el mercat d'esclaus.
Pel que fa als grans muntatges, el 23 d'abril ja es va poder gaudir de la "Representació de la Llegenda de Sant Jordi", l'espectacle més antic i emblemàtic de la festa.
L'altre espectacle de gran format és el Torneig Medieval Nocturn, que es celebrarà el 30 d'abril estrenant emplaçament a la muralla de Sant Francesc.
Carrers i places tornen a l'època medieval. FOTO: Setmana Medieval
Les novetats
Entre les principals novetats de la Setmana Medieval d'aquest 2022 destaca el nou espectacle que clourà la festa l'1 de maig de producció pròpia, "Dones de Llegenda". L'acte pretén posar en valor el paper de la dona a l'època medieval, explicant-ne la vida quotidiana. Durant l'acte, a més, es lliurarà l'espasa d'honor de l'Associació Medieval de la Llegenda de Sant Jordi, organitzadora de la festa. Enguany es lliurarà a una dona, la il·lustradora i ninotaire Pilarín Bayés, autora de més de 700 llibres i vinculada a la vila de Montblanc a través de diversos projectes.
Una altra de les estrenes ha estat la cantanta teatral "La llegenda de la Princesa i Sant Jordi", creada per Jordi Cartañà, que es representava el dia de Sant Jordi. Finalment, també el dia 23, s'estrenava la primera escena virtual de "Sant Jordi tot l'any", que cada any vol realitzar una escena de la festa perquè els visitants de la vila la puguin gaudir sempre, a través dels seus dispositius mòbils i l'aplicació Imageen. Així, s'ha començat amb una visualització del portal de Sant Jordi de la muralla en època medieval i l'entrega de la rosa que explica la llegenda.
Consulteu tot el programa d'actes.