Què mengem per Nadal?

La taula es vesteix de festa per celebrar les festes de Nadal

Tot i que enguany la celebració de Nadal serà molt diferent, ja que hem d'atendre a les mesures de seguretat per aturar l'expansió del coronavirus, no podem oblidar que aquests són uns dies en els quals la gastronomia té un paper molt destacat. I encara que sigui en grups molt petits, gaudir dels àpats aquests dies és una bona opció per passar com millor es pugui aquestes festes.

Ara que falten pocs dies per Nadal, recordem quins són els plats que, com marca la tradició, hem de posar a taula aquests dies.

Torrons

Torrons

Nit de Nadal

Comencem per la Nit de la Nadal, la del 24 de desembre, que, històricament, no se celebrava a Catalunya. Però sí que és cert que cada família es reunia a casa seva i potser menjava neules i bevia una mica de cava abans d'anar a la Missa del Gall.

Actualment, sigui per migracions o influències externes, hi ha moltes famílies que, en situació de normalitat, celebren el dia 24, una festivitat amb molt arrelament a tot el territori espanyol. Per això mateix, la tradició gastronòmica catalana no concreta res sobre l'àpat d'aquesta nit.

Pollastre al forn

Pollastre al forn

Dia de Nadal

El 25 de desembre, Nadal, és el dia central de la celebració d'aquestes festes. Tradicionalment sempre s'havia menjat sopa de galets durant aquest dia, i sovint podien portar mandonguilles o pilota.

La tradició de l'escudella i carn d'olla és més recent. El motiu és senzill. Antigament, al món rural menjaven sovint la carn d'olla i per tant no feia festa. La raó de menjar sopa de galets el dia de Nadal no és una altra que el fet de poder menjar alguna cosa calenta.

Ja de segon plat, s'ofereix el rostit tradicional. Normalment es tracta d'un pollastre farcit amb prunes i pinyons. Precisament, la cançó, "d'ara ve Nadal, matarem al gall..." ve d'aquí. Hi ha famílies, però que, de segon, mengen peix. Aquest fet es deu a una influència de la tradició madrilenya.

I per postres, els que encara tenen un espai poden gaudir dels torrons de tota la vida. El de xixona, alacant i la neula catalana.

Els canelons es mengen, tradicionalment, per Sant Esteve

Els canelons es mengen, tradicionalment, per Sant Esteve

I per Sant Esteve

El cicle de Nadal es tanca per Sant Esteve, el 26 de desembre. Però perquè a Catalunya i altres ciutats europees celebrem Sant Esteve i a la resta del territori espanyol no? Hi ha diverses teories. D'una banda, cap al segle VIII, en ple Imperi Carolingi, es va decidir que els dies següents de cada Pasqua serien festius. Per això mateix, a Catalunya és festa el dilluns de Pasqua, que ve després de diumenge de Pasqua i el dia de Sant Esteve, que és després de la Pasqua de la nativitat, el 25 de desembre.

Una teoria més actual, però, és la que diu que, antigament a Catalunya, les famílies necessitaven un dia per tornar als seus domicilis. Sortir després del dinar de Nadal quan ja era fosc dificultava la tornada, i la gent aprofitava el 26 de desembre per tornar a casa. D'aquí podria sortir la dita que "Per Nadal, cada ovella al seu corral; per Sant Esteve, cada ovella a casa seva".

Sigui com sigui, la tradició catalana marca que el dia de Sant Esteve es mengen canelons. El motiu? Doncs antigament, no es llançava res de menjar, i les famílies aprofitaven les restes del rostit del dia de Nadal per a fer canelons. De postres, tornaven a sortir els torrons i el cava.

I ara que ja sabem què mengem per Nadal, toca gaudir-ne amb els més propers a taula!

Més informació
 
Destaquem