Què celebrem amb la Setmana Santa?

Des de Diumenge de Rams, i fins al Dilluns de Pasqua, Catalunya celebra aquesta tradició cristiana

Amb l'arribada de la primavera, i després de la Quaresma, ha arribat el moment de celebrar la Setmana Santa. Una setmana que, a Catalunya, per a molts és sinònim de vacances. Però també és un moment de tradicions arreu de Catalunya, tenint en compte l'origen religiós de la celebració.

Així, la fe cristiana viu aquests dies un dels seus moments àlgids, i la Setmana Santa inclou diferents actes per celebrar-ho. La primera, el diumenge, 2 d'abril, quan se celebra Diumenge de Rams, commemorant l'entrada de Jesús a Jerusalem.

La següent data a tenir present és el Dijous Sant, quan se celebra l'últim sopar, i antigament era un dia de silenci i es practicava dejú, com a mostra de respecte. La crucifixió de Jesús és el que es commemora el Divendres Sant, i dissabte a la nit se celebra la Vetlla Pasqual, celebrant la nit Santa de la Resurrecció.

La gran festa de la fe cristiana arriba Diumenge de Pasqua quan se celebra la Resurrecció de Jesucrist tres dies després de morir a la creu. Tres dies perquè en el calendari romà per tal de comptar els dies comptaven el dia present. El Dilluns de Pasqua és el darrer dia de la Setmana Santa catalana.

Diumenge de Rams marca l'inici de Setmana Santa

Diumenge de Rams marca l'inici de Setmana Santa

Una celebració mòbil en el calendari anual

Com passa amb altres celebracions com el Carnaval o la Quaresma, la celebració de la Setmana Santa no és fixa al calendari. És el calendari lunar el qui marca quan s'escau cada any. D'aquesta manera, Dijous Sant se celebra després dels quaranta dies de Quaresma. Enguany, el 6 d'abril. Pel que fa a la festa gran, Diumenge de Pasqua, és el dia en què comença el cicle de 50 dies del Temps de Pasqua que finalitza el dia de Pasqua Granada, o Pentecosta.

Si parlem del període que ocupa en el calendari la Setmana Santa aquest 2023, la celebració comença, com dèiem el 2 d'abril, i finalitzarà el Dilluns de Pasqua, dia 10, festiu a Catalunya.

La mona de Pasqua tradicional té forma de tortell.

La mona de Pasqua tradicional té forma de tortell.

La gastronomia ocupa un paper destacat

La gastronomia de la Setmana Santa ve marcada pel dejuni i l'abstinència, segons la tradició religiosa, i com passa durant la Quaresma. Amb tot, avui dia, aquesta tradició no és massa estesa per la creixent laïcitat de la societat, si bé hi ha tradicions, com la de no menjar carn el divendres, que es mantenen per tradició familiar.

Aquests dies són dies de bacallà, llegums i verdures. Compartim algunes receptes perquè en pugueu gaudir en família. Diumenge de Rams, no us oblideu de fer el Tortell de la festa. I ja quan arribi Pasqua, la festa se celebra a Catalunya menjant la tradicional Mona de Pasqua, que els padrins regalen als seus fillols. La vols fer a casa?

Més informació
 
Destaquem