Castanyes, moniatos i panellets, les estrelles gastronòmiques de la Castanyada

Compartim tres receptes per preparar la celebració de la Castanyada i Tots Sants

Quan falta tot just una setmana per celebrar una de les festes tradicionals a Catalunya, la Castanyada, avui us proposem tres receptes per preparar perquè l'àpat de la darrera nit del mes d'octubre sigui ben especial i carregat de tradició.

I és que, encara que avui dia sigui una celebració festiva (que, a més, conviu amb el Halloween), l'origen de la Castanyada el trobem en una antiga celebració ritual funerària en la qual les famílies es reunien al voltant de la taula per a menjar els fruits típics de la tardor (castanyes, moniatos, carabasses, etc.), i dolços (fruita confitada i panellets), mentre recordaven als seus morts. Uns aliments altament energètics que permetien aguantar tota la nit i suportar el fred.

Seguint aquesta tradició "gastronòmica" a casa nostra, hi ha, doncs, tres elements que no poden faltar a la taula la nit del 31 d'octubre: les castanyes, els moniatos i els panellets. Preparem aquests tres productes de manera tradicional.

Castanyes torrades

Castanyes torrades

Les castanyes

Comencem per les castanyes. La tradició diu que la nit de la Castanyada i per Tots Sants, es mengen torrades. El més important és triar unes bones castanyes. Quan ja les tenim, els hem de fer un tall, perquè no explotin en coure's, pel costat bombat del fruit i que vagi del cap fins a la punta. Un secret que ens explica Lupe Díaz, castanyera a Sant Cugat del Vallès, és posar-les en remull durant 30 o 60 minuts amb aigua amb molta sal.

Un cop fet tot això, cal posar-les a una paella castanyera (les que tenen forats), i ho posem al foc viu, però no massa fort. Durant la cocció, uns 20 o 25 minuts, les hem d'anar remenant constantment, fins que estiguin torrades, però no cremades.

Un cop cuites, emboliqueu-les en un drap de cotó perquè no perdin la calor, i així les podreu menjar durant una bona estona sense que quedin seques.

Moniato al forn

Moniato al forn

Els moniatos

El moniato és un producte típic d'aquesta època de l'any, ric en hidrats de carboni complexos i sucres. Amb un contingut calòric mitjà i un sabor dolç molt marcat, no té greixos però sí proteïna. Una bona manera de cuinar-los és fent-los al forn.

Preescalfem el forn a 200 graus, i posem els moniatos a mitjana altura durant una hora i mitja, aproximadament. Els haurem d'anar tombant cada 20 minuts perquè es coguin de manera uniforme. Per assegurar-nos de què estan cuits passats aquest temps, els podem punxar amb un escuradents.

Quan estiguin a punt, els podeu servir i menjar directament, o si els voleu guardar, emboliqueu-los amb paper de diari.

Panellets de pinyons

Panellets de pinyons

Panellets

Els panellets són les postres típiques de la Castanyada i Tots Sants. Uns dolços d'alt contingut calòric que es menjaven vora el foc a la nit i que el dia de Tots Sant servien d'ofrena als difunts (segons l'origen de la celebració). N'hi ha de molts tipus diferents, i cada any els pastissers busquen noves maneres d'innovar en la seva elaboració, però els més tradicionals són els de pinyons.

Per fer-los, es necessita mig quilo d'ametlla crua mòlta, mig quilo de sucre, 200 grams de patata, ratlladura de llimona, 3 ous, vainilla ensucrada i 200 grams de pinyons.

Xafem la patata bullida i la barregem amb el sucre amb l'ajuda d'una forquilla. Afegim l'ametlla molta, la ratlladura de llimona, un ou i vainilla. Ho barregem tot bé i ho deixem reposar tapat amb un drap de cotó a la nevera d'un dia per a l'altre. Fem boletes amb la pasta, les passem per clara d'ou batuda i pels pinyons i els posem en una safata de forn. Els coem a 180 graus uns 10 minuts, i els consumim quan estiguin freds. Boníssims!

Més informació
 
Destaquem