Arriba la festa de Sant Medir, una dolça tradició

El 3 de març se celebra Sant Medir, amb un aplec a Collserola

A Sant Cugat del Vallès, la vila de Gràcia, i altres districtes de Barcelona, cada 3 de març és festa grossa. I és que aquest dia se celebra la festivitat de Sant Medir. Una festa, l'acte central de la qual és el tradicional Aplec de Sant Medir, que cada any aplega milers de persones a l'ermita de Sant Medir, al cor de la serra de Collserola.

L'origen d'aquest aplec cal buscar-lo l'any 1828 quan Josep Vidal i Granés, qui seria el fundador de la primera colla de Sant Medir i propietari d'un forn al carrer Gran de Gràcia, va prometre al sant, de qui n'era molt devot, que si millorava el seu estat de salut, cada 3 de març, festivitat de Sant Medir, aniria a l'ermita tocant un sac de gemecs a sobre un cavall alhora que anunciava pel barri la seva prometença.

Dos anys més tard, trobant-se millor, va fer la seva primera sortida a Sant Medir, acompanyat per familiars i amics. Un romiatge que va anar creixent amb els anys, sent l'origen de les múltiples colles que actualment participen de l'aplec.

Ofici religiós a l'Aplec de Sant Medir. FOTO: TOT Sant Cugat

Ofici religiós a l'Aplec de Sant Medir. FOTO: TOT Sant Cugat

En l'actualitat, són gairebé una trentena les colles que participen en la Festa de Sant Medir. De bon matí, comença la caminada fins a l'ermita, aplegant-se a migdia a l'ermita, on coincideixen amb la gent de Sant Cugat, que hi acudeixen des de l'altre costat de la serra. Un cop allí, se celebra un ofici religiós, s'imposen les cintes als estendards, i hi ha una mostra de cultura popular i tradicional catalana. Tot seguit, els participants gaudeixen d'un àpat, abans d'emprendre el camí de tornada.

Ermita de Sant Medir

Ermita de Sant Medir

L'ermita de Sant Medir

L'Ermita de Sant Medir, al terme municipal de Sant Cugat del Vallès, es troba a prop de l'antic camí romà d'Ègara (Terrassa) a Barcino (Barcelona) que -passant per Castrum Octavianum (Sant Cugat)- entrava a la serra de Collserola per la vall de Gausac (o vall de Sant Medir).

Es tracta d'una construcció romànica de caràcter tradicional. S'alça una planta rectangular de 8,8 x 7,3 metres i la sagristia es troba en un annex a l'ala esquerra. Coronant l'entrada de l'ermita es troba un campanar d'espadanya amb dues campanes. El seu interior és format per una volta de canó i compta amb un cor al qual s'accedeix per una escala de caragol.

Del seu manteniment se n'ocupa la Penya Regalèssia, un grup d'homes de Sant Cugat, amics de la infància, i entusiastes del patrimoni cultural del poble, que durant anys s'han encarregat del manteniment i cura de l'ermita.

Festa de Sant Medir a Gràcia

Festa de Sant Medir a Gràcia

Com se celebra Sant Medir a Barcelona

A Barcelona, els actes per celebrar Sant Medir van començar al mes de febrer. Els actes es van iniciar el 6 de febrer amb la benedicció dels caramels de Sant Medir, i en diferents dies posteriors, es van fer activitats com un sopar de germanor, un correfoc, o la festa del pregó, entre altres.

El dia 3 de març, dia de Sant Medir, s'esdevenen els actes centrals de la celebració. Durant l'Aplec a l'ermita de Sant Medir, a Collserola, es fa la imposició de llaçades de Sant Medir a les colles després de la missa en honor al sant.

Mentrestant, a Sant Gervasi, durant el matí, les colles del barri participen en la cercavila pels carrers i les places del barri, i es desplacen cap a Gràcia. Al vespre, es reuneix amb la resta de colles al carrer Sant Salvador per a realitzar la desfilada al barri de Gràcia. En aquestes desfilades s'esdevé la dolça tradició, ja que es reparteixen caramels entre els assistents.

A Gràcia, durant el matí, les colles participen en la cercavila pels carrers i les places de Gràcia. A partir de les 10 hores del matí, totes les colles passen per la plaça de la Vila de Gràcia. És a les 20 hores quan comença la desfilada conjunta, encapçalada per la Guàrdia Urbana Muntada i la colla portadora de la bandera de la Federació.

Cercavila de banderers de Sant Medir a Sant Cugat l'any 2018. FOTO: Lali Puig

Cercavila de banderers de Sant Medir a Sant Cugat l'any 2018. FOTO: Lali Puig

Com celebra Sant Medir Sant Cugat del Vallès

Sant Medir és el copatró de Sant Cugat del Vallès, i el dia 3 de març és festiu a la ciutat. Els actes festius al municipi comencen a les 8.30 hores, quan els Gegants de la ciutat surten a peu cap a l'ermita de Sant Medir. Més tard, s'entrega de la bandera per part de la Penya Regalèssia als Banderers de Sant Medir, al davant de La Unió, i comença la cercavila dels Banderers de Sant Medir fins a la plaça de la Vila, acompanyats per la Cobla Contemporània. Allí són rebuts per l'alcaldessa i es fa una xocolatada popular.

En acabar, es fa la sortida del seguici cap a l'ermita de Sant Medir. Un cop allà, a les 11.30 hores hi ha l'ofici religiós, hi ha actuacions d'entitats de cultura popular i tradicional, s'entreguen les llaçades a les colles de Sant Medir, i hi ha ballada de sardanes amb la Cobla Contemporània.

Al vespre, a les 18 hores, se celebra el concert de Sant Medir a l'església del Monestir.

Més informació
 
Destaquem