Llegendes de Catalunya: La llegenda de santa Eulàlia, copatrona de Barcelona

La Mercè no sempre ha estat la patrona de la ciutat comtal

Sabies que La Mercè no sempre ha estat la patrona de Barcelona? I sabies que la primera va ser Santa Eulàlia? La Mare de Déu de la Mercè, que va salvar Barcelona d'una plaga de llagostes al segle XVII, va substituir-la. Es diu que per això cada any plou per les festes de la Mercè, perquè Santa Eulàlia plora per la tristesa d'haver estat oblidada pel poble Barceloní.

La llegenda:

A l'època romana, al segle IV DC., va viure Santa Eulàlia, una noia de 13 anys que era pastora d'oques i vivia al desert de Sarrià. En aquests temps l'emperador Dioclesià, posà al despietat Dacià com a governador de les nostres terres, qui va emprendre una persecució a la religió cristiana sota les ordres del seu emperador. Eulàlia per voluntat pròpia va anar a Barcino a parlar amb Dacià per a què aturessin la persecució a la comunitat cristiana.

Eulàlia, que vol dir ben parlada en llatí, li argumentà a Dacià que el seu emperador no és una divinitat. Dacià en veure que Eulàlia, amb la seva bona oratòria era molt convincent, decideix tancar-se en banda i donar-li 13 oportunitats de retractar-se de la fe en Jesucrist.

Aquestes 13 oportunitats varen ser 13 tortures. La primera va ser tancar-la a l'arc de Santa Eulàlia, on ara actualment hi ha una petita capella. Diuen que en aquest carrer mai hi toca el sol, que només, el 12 de febrer, dia en què la Santa beneeix aquest carrer amb rajos de sol.

Eulàlia també va ser passejada nua pels carrers de la ciutat per avergonyir-la, però de sobte, va caure neu del cel, i va cobrir el seu cos per acabar amb la tortura.

Una de les tortures més conegudes és la de la baixada de Santa Eulàlia, situada a la zona de l'antic call on hi ha en l'actualitat una capella i a sota uns versos de Verdaguer. Expliquen que la van posar dins d'un barril amb ganivets, claus i vidres i la van fer baixar 13 vegades.

Després de les 13 tortures, Eulàlia no es va voler retractar de la fe cristiana, per tant, van decidir crucificar-la. Hi ha diferents versions que diuen on la van crucificar. La versió més popular diu que va ser a la plaça del Padró, on conflueixen el carrer del Carme i el carrer Hospital, on en l'actualitat trobem una estàtua de Santa Eulàlia.

Diu la llegenda que després d'haver estat torturada, Santa Eulàlia va ser enterrada als afores de Barcelona a Santa Maria del Mar, però més tard, el Bisbe Frodoí després de la conquista Carolingia de Barcelona, va anar a trobar les restes i les portà a la Catedral. Actualment, es conserven en una urna de pedra amb una inscripció del segle X.

FONT: festesmajorsdecatalunya.cat

Més informació
 
Destaquem