El Berguedà, terra de bolets
Pels amants de la bona gastronomia de tardor, el Berguedà ofereix infinitat de possibilitats de poder degustar els millors bolets
Amb l'arribada de la tardor, arriba també un dels fruits més preuats i deliciosos dels boscos de Catalunya: els bolets. Hi ha molts tipus de bolets, de comestibles i de tòxics, i la temporada de bolets no és mai la mateixa, hi ha anys que se'n fan molts, d'altres que no se'n fan...
Però la qüestió, més enllà de si se'n fan o no se'n fan, és saber gaudir d'aquest bé que ens regala la mare Terra i, és clar, també es tracta de saber respectar l'entorn i de saber a què ens atenem si decidim anar a buscar bolets. Per fer-ho cal tenir coneixement del territori i també, és clar, nocions de micologia, ja que no saber distingir un rovelló d'un pinetell és un fracàs o bé pensar-se que una amanita muscaria és un bolet comestible pot ser fatal...
Mireu més fotos de bolets!
Cistelles per collir bolets. FOTO: Anna E. Puig
Anar a buscar bolets implica un compromís amb la natura i un saber fer: hem de tenir en compte que el temps pot canviar molt ràpidament i, per tant, cal haver consultat la meteorologia i anar degudament vestit i calçat per l'ocasió, ja que ens podem allargar badant buscant bolets i el temps pot ser més fred del què ens havíem imaginat, també cal saber on es va i cuidar l'entorn.
També cal respectar els ramaders i pagesos del territori: no aparcar el cotxe en llocs de pas o de maniobra de la seva maquinària, no posar-nos a dins de prats pensant-nos que són pàrquings gegants i gratuïts, vetllar per no deixar cap fil obert i no espatllar camps ni cultius són qüestions bàsiques que ens distingiran també de ser bons o mals boletaires, més enllà de si omplim la cistella o no.
Les cuines del Berguedà treballen els bolets de maneres molt diverses. FOTO: Anna E. Puig
Per això, al Berguedà hi ha un deliciós projecte anomenat La cuina del bolet al Berguedà. Aquesta iniciativa, que va des del 25 de setembre fins al 15 de novembre, agrupa catorze establiments de la comarca que ofereixen la seva millor cuina amb el bolet com a protagonista i que permeten degustar-los a través d'uns menús creats expressament per poder gaudir de la millor gastronomia de proximitat i que apropen el territori a la taula mitjançant els millors productes locals que ens puguem imaginar.
Fira de bolets. FOTO: Anna E. Puig
A més a més, la possibilitat de gaudir els bolets del Berguedà no acaba aquí i, a banda de poder-nos asseure en una taula dels millors restaurants, també podem emportar-nos a casa els millors bolets sense haver-nos d'endinsar al bosc i sense haver-nos d'ajupir. Doncs, durant tota la tardor, hi ha nombroses festes, fires i mercats del bolet en les quals, a banda de poder adquirir coneixements i aprenentatge sobre l'art d'anar a buscar bolets, també ens els podrem emportar a casa i aprendre'ls a cuinar i gaudir-los al gust de cadascú. En aquestes festes i fires de bolets hi ha la possibilitat d'assistir a xerrades d'experts en micologia, demostracions gastronòmiques i també, és clar, parades i més parades amb tota mena de bolets: rovellons, ceps, moixerons, camagrocs, múrgoles, ous de reig...
Rovellons acabats de collir, llestos per cuinar. FOTO: Anna E. Puig
Una altra bona opció per aprofundir en el meravellós món dels bolets és fer una parada al Museu d'Art del Bolet de Montmajor. Es tracta d'un museu únic a Catalunya que, a partir de peces creades exclusivament per la ceramista Josefina Vilajoana, ens permet poder conèixer de manera hiperrealista les diferents tipologies i classes de bolets que hi ha, un valuós aprenentatge per quan decidim anar-los a buscar boscos endins!
El Berguedà és terra de bolets i són ben presents a totarreu. FOTO: Anna E. Puig
El Berguedà és, indubtablement, terra de bolets, per això fer una estada a aquesta comarca del Prepirineu és un imprescindible per poder gaudir del sabor de la tardor, de l'olor de terra molla i dels mil gustos que els bolets donen al plat i a la vida de qui els sàpiga apreciar.